Cristian Bușoi: Îmi asum demararea unui proiect de reabilitare a clădirilor cu rism seismic, prioritatea Bucureștiului

Un cutremur de peste șapte grade pe scara Richter ar pune la pâmânt cel puțin 600 de clădiri din București încadrate în clasele de risc seismic I și II, a avertizat astăzi în cadrul unei conferințe de presă Cristian Bușoi, candidatul PNL la Primăria Capitalei.
Economica.net - lun, 11 ian. 2016, 15:33
Cristian Bușoi: Îmi asum demararea unui proiect de reabilitare a clădirilor cu rism seismic, prioritatea Bucureștiului

Colectiv se poate multipla de câteva ori în cazul unui cutremur. O realitate pe care autoritățile o ignoră cu bună știință. O realitate neasumată care poate fi catastrofală. Bucureștiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa: peste 370 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic, 178 dintre clădirile cu risc fiind catalogate drept „pericol public” chiar de către experții care au realizat verificarea structurii de rezistență a acestor clădiri”, a spus Cristian Bușoi.

Alte aproape 350 de imobile erau, la nivelul anului 2001-2002, încadrate în clasa II de risc seismic, însă, din 2014, odată cu modificarea normativului privind riscul seismic, majoritatea clădirilor re-expertizate au trecut în clasa I de risc seismic. Un exemplu concret în acest sens este clădirea ArCub de pe strada Batiștei nr. 14 care, din data de 30 decembrie 2015, a fost încadrată în clasa I de risc seismic, deși expertizele din 2002 arătau că imobilul se află în clasa II. În ciuda acestei
situații alarmante, doar 18 imobile din peste 600 cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur de magnitudine mai  mare au fost consolidate în ultimii 14 ani.

„Îmi asum demararea unui mare proiect de reabilitare a clădirilor cu rism seismic, care să fie prioritatea Bucureștiului. În 3 luni de la preluarea mandatului se va lansa acest program, iar în maximum 6 luni după iunie va fi demarat în forță, fiind începute mai multe fronturi de lucru odată”, a declarat Bușoi.

Candidatul PNL la Primăria Capitalei a subliniat că atât lipsa de preocupare a vechilor administrații, cât și vidul legislativ au
fost piedici pentru punerea în siguranță a bucureștenilor. „1,2 milioane de metri pătrați este suprafața totală a imobilelor din clasele de risc I și II, care trebuie consolidate. Sunt calcule după date oficiale. Valoarea totală a investiției pentru punerea în siguranță a zeci de mii de vieți ar fi de aprox. 400 de milioane de euro. Suma este cu 200 de milioane de euro mai mică decât cea cheltuită, spre exemplu, pentru întreținerea spațiilor verzi din București în perioada 2007-2014, așa cum bine de arată un raport al Curții de Conturi”, a explicat liberalul.

Cât despre modificarea legislației în domeniu, candidatul PNL la Primăria Capitalei a propus simplificarea procedurilor pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic ridicat, reducerea birocrației pentru consolidarea clădirilor monument care se află în zona protejată a Capitalei, obligarea proprietarilor de locuințe să adere la programul de consolidare.

„Este important să fie create, prin lege, pârghii de intervenție a autorităților statului pentru a prelua cotele de contrbuții ale proprietarilor care nu își permit costurile lucrărilor de consolidare. La fel de important este să existe facilități pentru persoanele care vor trebui să se mute temporar din locuință, dar și a chiriașilor. Consider că este în avantajul lor să facă acest efort, pentru că în afara punerii în siguranță a clădirilor, valoarea de piață a imobilelor va crește”, a declarat candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Liberalul a adus, de asemenea, în atenția publică și necesitatea construirii în București a unui spital modern și performant, cu medici bine pregătiți, o unitate medicală capabilă să răspundă unei nevoi medicale colective.

„Una dintre lecțiile care au rămas în urma tragediei Colectiv este aceea că Bucureștiul de astăzi nu este cu totul pregătit să facă față unei nevoie medicale colective. Cu atât mai mult conștientizăm că este extrem de important ca în Capitală să existe un spital performant, multidisciplinar, cu medici bine pregătiți, un spital capabil să facă față unor cazuri complexe în caz de urgență”, a mai spus liberalul Cristian Bușoi.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Livrările Airbus au scăzut cu 9% în septembrie, la 50 de aeronave, comparativ cu perioada similară din 2023, a informat grupul aeronautic european, transmite Reuters....
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea să le finalizeze încă din 2024
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea ...
Loturile 1 și 4 din Autostrada A7 Buzău - Focșani ar trebui finalizate până în mai 2025, iar loturile 2 și 3 până ...
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat joi că PNL nu va ieşi de la guvernare.
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
Cererea redusă şi concurenţa strânsă din China au afectat vânzările trimestriale ale BMW şi Mercedes, au anunţat ...