Curtea de apel Bucuresti mentine decizia ONJN de suspendare in cazul Bet365. Vezi povestea completa Bet365 in Romania

Curtea de Apel Bucuresti a decis sa mentina decizia de suspendare a licentei Bet365 de catre ONJN dupa ce companiile care detin popularul brand de pariuri sportive au contestat in instanta decizia Comitetului de Supraveghere. Sentinta a fost pronuntata vineri, iar cererea celor de la Bet365 a fost respinsa “ca neintemeiata”, operatorul avand in continuare interdictie sa accepte clienti din Romania, in urma incalcarii legislatiei in domeniu, potrivit pariuri.ro.
Economica.net - Dum, 17 ian. 2016, 09:32
Curtea de apel Bucuresti mentine decizia ONJN de suspendare in cazul Bet365. Vezi povestea completa Bet365 in Romania

Povestea Bet365 in Romania = „sfidare permanenta a autoritatilor”

Concluzia trasa de editorii nostri dupa ce in ultimele doua zile am stat de vorba cu avocati specializati in jocuri de noroc, consultanti in domeniu si am studiat desfasurarea evenimentelor impreuna cu cateva materiale disponibile pe eegaming.org  , CalvinAyre.com si GamblingCompliance.com este foarte simpla: „sfidare in mod repetat a autoritatilor si ignoranta fata de lege”.

Timp de peste 5 ani de zile, operatorii de jocuri de noroc online au functionat nestingheriti, fara a plati nici un leu la bugetul de stat si facand concurenta neloiala operatorilor care conform unui studiu PwC din 2014 sunt „responsabili” anual cu peste 30.000 locuri de munca si peste 1 mld EUR la bugetul de stat. In tot acest timp, jocurile de noroc online au fost „responsabile” cu scoaaterea din tara a sute de milioane de euro catre paradisuri fiscale fara a plati nici un leu in taxe. Desi au existat nenumarate reclamatii din partea operatorilor legali catre Ministerul de Finante ( Comisia de Autorizare Jocuri de Noroc ) in toti acesti ani, acestea au ramas fara raspuns.

„Operatorii online, au sustinut ca le era imposibil sa obtina licenta in Romania, insa in toti acesti ani, nu a existat nici macar o intrebare adresata oficial din partea unui operator catre autoritatile statului prin care sa se intereseze macar despre obtinerea unei licente sau procesul prin care aceste licente puteau fi obtinute, desi erau prevazute in lege si operarea fara licenta constituia si atunci ca si acum infractiune.”

Bet365 si RGA lauda ONJN si confirma oficial faptul ca legislatia este o reusita

Infiintat in 2013, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc ( ONJN ) urma sa functioneze in directa coordonare a Primului Ministru si independent de Ministerul de Finante. In mai putin de un an de zile, noua autoritate a impartit sute de amenzi, a confiscat peste 1.8 mil EUR ( reprezentand bugetul de promovare a unui operator de jocuri de noroc online in Romania pe un an de zile ) si a determinat retragerea in masa a celor care operau ilegal in Romania. Brusc, nimeni din online nu mai putea sa isi faca reclama in Romania si profitul celor care au continuat sa opereze ilegal in Romania a inceput sa scada drastic.

In paralel cu aceste actiuni, ONJN a inceput sa lucreze la o noua legislatie inspirata dupa alte modele din Europa si a invitat la consultari RGA ( Remote Gaming Association ), o asociatie care cuprinde cei mai mari operatori de jocuri de noroc online din lume ( vezi lista membri RGA ), inclusiv Bet365. Desi au fost critici venite din partea unor asociatii care reprezentau platitorii de taxe, reprezentantii RGA au fost acceptati si invitati la toate discutiile si dezbaterile despre modificarea legislatiei, existand inclusiv intalniri dedicate si sesiuni de intrebari si raspunsuri din partea autoritatilor, aceste intalniri continuand chiar si acum.

Asadar, Bet365 impreuna cu cei mai mari operatori din lume, au participat in mod activ la dezbateri si consultari cu privire la noua legislatie ajungand sa aprecieze legislatia din Romania. Acestia au trimis chiar un comunicat de presa catre media din Romania, cu titlul „RGA saluta oportunitatile pe care le va oferi piata romaneasca„.

„Legislația aprobată recent de guvern a reprezentat un important înainte pas[…] Apreciem eforturile făcute de doamna Odeta Nestor și echipa sa de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, de a consulta operatori locali și internaționali, în vederea creării unei piețe a jocurilor de noroc care să fie sustenabilă și perfect funcțională.”, au declarat oficial inclusiv cei de la Bet365 prin vocea RGA, potrivit pariuri.ro.

ONJN rezolva si evaziunea fiscala. RGA si Bet365 intorc armele

Totusi mai existau 2 lucruri care nu isi gasisera rezolvarea, iar reprezentantii RGA din Romania nu au sesizat aceste lucruri.

Primul era reprezentat de faptul ca toti cei care au operat fara licenta in Romania au comis o infractiune si una dintre conditiile pentru ca orice firma sa poata aplica pentru licenta este sa nu aiba infractiuni la activ. Astfel, nimeni dintre cei care au operat ilegal in Romania, nu mai avea posibilitatea de a obtine o licenta. Aceasta situatie ar fi fost perfecta pentru operatorii locali care ar fi urmat sa imparta intre ei intreaga piata si isi frecau mainile de bucurie, problema nesesizata pe moment de RGA.

Al doilea este ca ONJN vroia sa colecteze toate taxele neplatite pe ultimii 5 ani si sa ofere tuturor o sansa egala si o piata concurentiala, fara a dezavantaja pe nimeni si in acelasi timp sa rezolve prima problema.

Situatiile de mai sus isi gaseasc rezolvarea cand legislatia ajunge sa fie dezbatuta in Parlamentul Romaniei si pe data de 31 Martie 2015 primeste aviz pozitiv de la Comisia juridica, de disciplina si imunitati cu un amendament ce avea sa ii impace pe toti cei corecti si cinstiti, fie ei operatori online sau operatori locali, dar in acelasi timp sa infurie unii operatori care urmau sa plateasca pentru evaziunea fiscala facuta in ultimii ani. Toti cei care au operat in Romania incepand din 2010 fara a detine licenta, urmeaza sa fie scutiti de raspundere fiscala si penala in schimbul a 20% din profiturile brute scoase din Romania pe baza unui audit realizat de un auditor extern. Sumele trebuiau platite cel tarziu in 90 zile de la aprobarea legii. Amendamentul poate fi consultat pe siteul Camerei Deputatilor.

Acest amendament a dat peste cap planurile operatorilor online si incepand cu 31 Martie 2015 si pana la votul din Parlament de pe 6 Mai 2015 a inceput o intensa activitate de lobby atat in Romania cat si la Bruxelles prin care s-a incercat abrogarea acestui amendament sau respingerea in totalitate a legislatiei. Nici unul dintre aceste eforturi nu a reusit, desi RGA a ajuns sa isi prezinte punctul de vedere si in Comisia de Buget Finante a carei inregistrare video o gasiti aici. RGA a sustinut atunci ( in mod complet fals dupa cum urma sa se dovedeasca in scurt timp ) ca nimeni nu va veni in Romania si statul va pierde foarte multi bani din taxe. Parlamentul a votat legea, iar Comisia Europeana si-a dat acordul asupra legislatiei, apreciind faptul ca spre deosebire de Spania sau Franta unde sumele au fost negociate, in Romania acestea urmau sa fie colectate printr-un proces transparent, adica prin audituri realizate de firme specializate.

Cele 90 zile de amnistie – RGA si Bet365 se separa in abordare

Pe 29 Mai 2015 legea 124 este promulgata de Presedintele Romaniei , Klaus Iohannis si pe 12 Iunie este publicata in Monitorul Oficial. Incepe perioada de amnistie care permite operatorilor sa plateasca toate taxele ce decurg din operarea ilegala din trecut si sa poata opera in continuare in mod legal in Romania.

„ONJN comunica transparent aceste lucruri catre RGA, direct catre operatori, direct catre consultantii si reprezentantii lor in Romania si in presa locala si internationala subliniind faptul ca neplata taxelor pe activitatea ilegala din ultimii 5 ani va atrage masuri drastice si raspundere penala. In prima parte a celor 90 zile, ONJN organizeaza si o intalnire cu peste 50 persoane, reprezentantii marilor companii de online din strainatate, avocati si consultanti din Romania pentru a le comunica din nou ca aceasta este ultima sansa de a intra legal in Romania si in acelasi timp clarifica toate intrebarile operatorilor. Raspunsurile sunt si astazi pe siteul ONJN la acest link.”

Acesta este momentul cand la nivelul RGA incep discutiile. In timp ce unii incearca sa impuna un curent prin care nimeni sa nu aplice sau sa plateasca taxele de penalitate si mai apoi sa arate ineficienta autoritatilor din Romania cu degetul si sa ceara o noua schimbare, altii se gandesc ca raspunderea penala in cadrul UE ii poate costa enorm datorita faptului ca multi sunt listati la bursa.

Lucrurile se separa si cu exceptia Bet365 si bwin.party care formeaza o „alianta nescrisa”, membri importanti din RGA decid sa se supuna legii, sa plateasca taxele retroactive si sa aplice pentru o licenta in noul cadru legislativ din Romania. Companii gigante precum Ladbrokes, Betfair, Sportingbet, Unibet, William Hill, NetBet, Amaya ( PokerStars si FullTilt Poker ) , 888 Holdings , unele cu vechime de zeci si sute de ani in industria jocurilor de noroc si cu cifre de afaceri de multe miliarde de euro decid sa se conformeze si incep ( sau vor incepe cum e cazul Ladbrokes si William Hill ) operarea pe piata din Romania pe o legislatie care se numara printre cele mai bune din Uniunea Europeana dupa cum chiar RGA a confirmat cu luni in urma.

Cu mai putin de 30 zile inainte de expirarea amnistiei Bet365 si bwin.party inca mai spera sa evite legea

Bet365 si bwin.party in schimb, companii care au facut profit ilegal in Romania de aproximativ 200 mil EUR, bani care au plecat din tara in ultimii 5 ani se decid sa incerce cu mai putin de o luna inainte de expirarea amnistiei sa depuna inca o plangere la Comisia Europeana fata de masura din Romania cu care ei nu erau de acord. Plangerea vine din partea EGBA ( European Gaming and Betting Association – in care bwin.party detine functii de conducere ) , GBGA ( Gibraltar Betting and Gaming Association – unde Bet365 este principalul si cel mai mare membru ) si Maltese Remote Gaming Council si incearca sa aduca „furia” Comisiei Europene fata de Romania si fata de masurile luate in domeniul jocurilor de noroc, domeniu care este exceptat de la directiva de servicii si care poate fi reglementat de fiecare tare dupa cum doreste.

Acest lucru s-a intamplat la mijlocul lunii August, cu mai putin de 30 zile pana la expirarea termenului de amnistie si este precizat intr-un comunicat de presa de pe siteul bwin.party, disponibil la aceasta adresa. La finalul paginii catre care duce linkul anterior, gasiti documentul oficial complet unde este descrisa pozitia fata de Romania.

„In Romania, emergency ordinance no 92_2014 was enacted on 12 June 2015 requiring all gaming operators that accepted online bets from players in Romania prior to being licensed to pay retroactive taxes. Whilst a joint complaint by the European Gaming and Betting Association, the Gibraltar Betting and Gaming Association and the Maltese Remote Gaming Council has been made to the European Commission in respect of this legislation, a provision of €7.9m has been made in the first half representing the Board’s estimate of retroactive taxes that may be due in Romania”.

Ultimele 10 zile

Pana pe 10 Septembrie se mai puteau plati taxele retroactive si aplica pentru dreptul de operare in Romania. In timp ce marile companii de pariuri din Europa faceau deja bani legal in Romania si plateau taxe lunare, Bet365 si bwin.party inca asteapta un raspuns de la Comisia Europeana si spera sa se intample ceva magic si sa nu plateasca taxele. Intr-un final aproape de termenul limita de 10 Septembrie , Bet365 si bwin.party platesc sumele datorate insa doar Bet365 a apucat sa obtina autorizatiile necesare functionarii, autorizatii care sunt valabile conform unui articol din lege astfel: „Prin data acordarii se intelege data de intai a lunii urmatoare celei in care, dupa ce s-a analizat, s-a avizat favorabil documentatia depusa de operatorul economic si s-a efectuat plata sumelor datorate anticipat de operatorul economic, conform prevederilor art. 14 din prezenta ordonanta de urgenta.” Acest fapt este mentionat in clar si neinterpretabil in toate deciziile emise de ONJN. Un astfel de model poate fi observat pe siteul GVC, actionarii Sportingbet, care au primit drept de operare incepand cu data de 1 Septembrie, scrie pariuri.ro.

„Desi in fiecare luna au loc doar 2 sedinte ale Comitetului de Supraveghere din cadrul ONJN, la date fixate dinainte si afisate in mod public pe siteul ONJN , autoritatile au decis sa organizeze Sedinte Extraordinare conform legii, pentru a putea aproba absolut toate cererile depuse pe ultima suta de metri ( cum e cazul Bet365 ) si pentru a putea sa le ofere tuturor licente. Astfel, desi Comitetul de Supraveghere trebuia sa se intruneasca in mod normal pe 10 Septembrie, vedem ca Bet365 a primit licenta prin decizia nr 2169/07.09.2015. Ceea ce inseamna ca a existat un Comitet Extraordinar in care aceasta casa de pariuri sa poata primi dreptul de operare.”

Desi avocatii si consultantii Bet365 sunt aceiasi care au adus pe piata alte mari companii care si acum opereaza fara nici o problema ( Sportingbet, 888, Betfair, etc ) si au primit hartii precum cea de mai sus acestia fie nu au informat compania Bet365 despre acest lucru, fie compania Bet365 a sfidat autoritatile si a considerat ca poate opera ilegal dupa expirarea perioadei de amnistie , fara licenta in perioada 10 -31 Septembrie, fapta ce atrage raspunderea penala.

Singurul lucru pe care Bet365 trebuia sa il faca pentru a evita acest intreg scandal era sa opreasca operarea in perioada 10-31 Septembrie 2015 si sa astepte intrarea in vigoare a deciziei ONJN, informand jucatorii ca vor incepe operarea legala de la 1 Octombrie. Desigur, Bet365 a avut si optiunea de a se comporta precum restul companiilor de genul Unibet sau Sportingbet care au inteles ca legea trebuie respectata si aplicata. Ramane un mister ciudata decizie a Bet365 si intrebarea se pune daca avocatii lor din Romania i-au informat asupra prevederilor legale sau daca Bet365 a ignorat eventualele sfaturi.

Jucatorii…cad la mijloc si sunt folositi ca masa de manevra in razboiul cu autoritatile

Sesizand situatia de ilegalitate in care functioneaza Bet365, dupa 5 ani in care operatorul le-a ras in nas tuturor celor licentiati si care plateau taxe in mod legal in Romania, reprezentantii ai aproape intregii industrii a jocurilor de noroc din tara au sesizat acest lucru autoritatilor.Din informatiile aparute atunci in presa, peste 55.000 jucatori au accesat si plasat pariuri pe Bet365 si bwin.party in acea perioada riscand amenzi de 5000 RON, listele cu jucatori fiind oferite complet catre ONJN de cei doi operatori. Apar si primele amenzi, iar presa dezvolta subiectul, acuzand ONJN de masuri prea drastice si de favorizarea operatorilor locali in detrimentul celor straini. Foarte multe persoane sunt speriate de amenda de un cuantum impresionant.

La cateva saptamani de la izbucnirea scandalului in care erau implicati zeci de mii de jucatori, aflam dintr-un comunicat oficial ca de fapt era vorba de peste 70.000 jucatori si ca mai putin de 5% din ei au un rulaj suficient de mare incat sa atraga o sanctione contraventionala. Sub 500 jucatori din cei 70.000 sunt amendati si dintr-o interventie televizata a presedintelui ONJN , aflam ca au existat chiar si cazuri cu rulaje de peste 1.000.000 lire sterline pentru aceasta perioada relativ scurta.

In plus, ies la iveala si cazuri de antrenori si jucatori de fotbal profesionisti care au pariat, incalcand astfel statutul FRF si riscand excluderea lor ca sportivi de performanta.

Bet365 care deja s-a vazut cu licenta suspendata a sesizat oportunitatea si a oferit sprijin legal jucatorilor ( avocati platiti ) care sa ii reprezinte in eventualele contestatii, inducandu-le ideea ca statul a facut un abuz si ca vor castiga in instanta alimentand astfel scandalul si sperand ca decizia de suspendare va fi suspendata.

Intre timp, cu putin timp inaintea pronuntarii in cazul Bet365 vs ONJN ( pe 12 Ianuarie ) a fost pronuntata si prima sentinta in cazul unui jucator amendat de ONJN. Astfel, instanta a retinut fapta insa a preschimbat sanctiunea de 5000 RON in avertisment.

De altfel exista numeroase dovezi prin care se poate deduce foarte usor ca Bet365 era perfect in cunostinta de cauza asupra faptului ca pune in pericol proprii jucatori si ca stia ca dreptul de operare este valabil de la data de 1 Octombrie.

Avocatii Bet365 au sustinut la proces ca dreptul de operare era valabil imediat, insa intrebbarile adresate pana in data de 1 Octombrie la departamentul de relatii cu clientii ( pe chat ) cu privire la autorizatie primeau un raspuns standard prin care jucatorii erau anuntati ca Bet365 functioneaza sub licenta Gibraltar. Mai mult decat atat, in ciuda celor sustinute de avocati, abia de la data de 1 Octombrie Bet365 a inceput activitatile de marketing si inregistrarea de conturi noi. Acest lucru inseamna ca in nici un moment, cei de la Bet365 nu au fost indusi in eroare, doar ca au preferat sa nu respecte legea.

Ce urmeaza

Este greu de anticipat ce va urma in acest caz care se va intinde cu siguranta pe parcursul mai multor ani. Avocatul celor de la Bet365 a sustinut in instanta conform Onlinesport.ro ca in cazul in care va pierde acest proces va cere daune pentru sumele platite, insa dupa spusele tuturor avocatilor, acest lucru este imposibil intrucat plata sumelor respective i-a scapat de raspundere penala si fiscala. Returnarea lor si eventuale prejudicii in acest caz nu este posibila, suma platita fiind data pentru activitatile ilegale desfasurate in trecut si nu pentru a primi licenta in viitor, plata acestor taxe fiind doar o conditie. Pe de alta parte Bet365 sustine intr-un articol publicat pe CalvinAyre.com ca a depus plangere penala impotriva conducerii ONJN si ca licenta a fost suspendata abuziv datorita unor practici „discriminatorii si corupte” si ca institutia nu a fost „transparenta”.

In acelasi timp, ONJN a declarat ca a depus plangeri penale conform art.23 din OUG 77/2009 importiva operatorilor care au continuat sa functioneze fara licenta dupa 10 Septembrie, inaintand si un prejudiciu vehiculat in presa din Romania. Nu se stie daca acest prejudiciu care a fost mentionat in mai multe publicatii de la noi contine sau nu si sumele folosite la comiterea eventualei infractiuni, in cazul acesta fiind vorba de sumele mizate care daca se va dovedi ca operatorii au comis o infractiune, ar urma sa fie confiscate.

Cine are de castigat?

Conform CalvinAyre.com, cei de la Bet365 au reusit in cei 5 ani de operare ilegala pe teritoriul Romaniei sa ajunga la o cota de piata de aproximativ 50%, cota de piata care acum este exploatata de cei 18 operatori cu licenta. Cei mai mari castigatori din iesirea Bet365 de pe piata din Romania sunt Sportingbet, Unibet, Betfair, 888 , Netbet si PokerStars care a accelerat lansarea platformei de pariuri in Romania in urma iesirii Bet365. Aceste companii au o vechime de peste 7 ani in domeniul jocurilor de noroc online si au cifre de afaceri cumulate de miliarde de euro. Ele sunt urmate de operatorii locali care au inceput sa ofere si ei jocuri de noroc la distanta, desi au inca o experienta redusa in domeniu.

Totusi, similar cu legislatia din Cehia , Polonia , Marea Britanie , Irlanda si alte state ale UE, sunt permise depunerile si retragerile in agentiile proprii. Astfel, desi au un dezavantaj de know-how in domeniul online, firmele romanesti precum Stanleybet , CasaPariurilor, Superbet sau Favbet au o retea incredibila de agentii in toate orasele din tara care pot procesa tranzactii financiare pentru online. In Polonia de exemplu, jumatate din trannzactii sunt prin agentii, iar avand in vedere rata de utilizare a metodelor electornice de plata in Romania, este de asteptat ca procentul sa fie similar si la noi. Un alt atu important este ca retragerile in acest fel vor dura doar cateva zeci de minute, fiind necesar doar ca jucatorii sa se deplaseze pana la cea mai apropiata agentie.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...