Biroul naţional de statistică din China a anunţat că în 2015 Produsul Intern Brut a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimii 25 de ani. În plus, sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru prima dată mai mult de jumătate din economia chineză.
Datele statistice arată că în 2015 China a produs o cantitate de energie electrică de 5.618 miliarde kilowaţi oră, în scădere cu 0,2% comparativ cu 2014. Este primul declin anual al producţiei de energie înregistrat de China după 1968, anul în care economia a fost afectată de Revoluţia Culturală. De asemenea, producţia de oţel a Chinei a scăzut cu 2,3% până la 803,8 milioane tone, primul an de declin înregistrat după 1981, în condiţiile în care aproape jumătate din oţelăriile din China înregistrează pierderi şi întregul sector se confruntă cu un surplus de aproximativ 400 milioane tone pe an, aproape jumătate din producţia totală. În plus, încetinirea construcţiilor a afectat industria cimentului, mare consumatoare de energie, producţia fiind mai mică cu 4,9% în 2015 comparativ cu 2014, ceea ce s-a reflectat şi asupra industriei cărbunelui şi energiei.
‘Pentru că oţelăriile reduc producţia, aceasta duce la scăderea cererii pentru cărbune şi energie, iar cărbunele este afectat şi de scăderea cererii de energie şi ciment. Acest lucru va fi un factor negativ pentru industria oţelului în următorii cinci ani’, a declarat Xu Zhongbo, un consultant în industria siderurgică. ‘Producţia de oţel va continua să scadă în acest an, în special oţelul pentru construcţii deoarece sunt prea multe apartamente şi multe oraşe care nu mai au nevoie să construiască’, a adăugat Xu.
Producţia de cărbune a Chinei s-a redus cu 3,5% în 2015, al doilea an consecutiv de scădere, în condiţiile în care eforturile autorităţilor de la Beijing de a reduce poluarea s-au tradus printr-un acces preferenţial în reţea a surselor curate de energie, inclusiv energia hidroelectrică. În timp ce producţia de energie termală a scăzut cu 2,8% în 2015 până la 4.210 miliarde kwh, producţia de energie hidroelectrică a crescut cu 4,2% până la 996 miliarde kwh.
Numai producţia de petrol a Chinei a evitat tendinţa de scădere, în condiţiile în care rafinăriile au atins o producţie record în luna decembrie, iar pe ansamblul lui 2015 a crescut cu 3,8% până la 10,44 milioane barili pe zi.