‘Astăzi ne-am întâlnit, am stabilit care va fi metodologia de lucru pentru că în aceeaşi şedinţă de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat şi un calendar al consultărilor cu ordonatorii de credite. Grupul de lucru a stabilit astăzi ca Ministerul Muncii să trimită o adresă către toate ministerele care urmează să vină la consultări, potrivit calendarului, prin care aceştia să îşi facă o evaluare a discrepanţelor pe care ministerul le-a identificat la ora actuală pe baza legislaţiei în vigoare. De asemenea, ei să vină pregătiţi cu o situaţie exactă a numărului de posturi, câte ocupate, care sunt distribuţiile pe grade şi trepte profesionale, astfel încât să reuşim să finalizăm la 10 februarie. Este un termen de care întregul grup de lucru, dar în special Ministerul Muncii, se va ţine şi îşi va îndeplini termenele la care s-a angajat, chiar dacă ar fi să lucrăm zi şi noapte. Ne vom ţine de acest termen. Aceasta a fost hotărârea luată astăzi de Grupul de lucru’, a afirmat Ana Costea.
Potrivit sursei citate, pe baza acestor date se vor putea aplica corecţiile necesare, în paralel cu reforma administrativă, din care Legea salarizării administrative este un prim pas.
Ministrul Muncii a explicat că Legea 284 din 2010 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fonduri publice nu s-a putut aplica din cauza lipsei de sustenabilitate economică, pentru că aşa cum a fost alcătuită s-a dorit intrarea în vigoare de la data la care a fost publicată, iar din cauza crizei financiare nu a putut fi susţinută.
‘Din acest motiv, la ora aceasta, o parte din Legea 284 se aplică. Nu în totalitate. Pe de altă parte, aplicarea Legii 284 s-a făcut într-un mod neunitar. Şi când spun acest lucru, cu riscul de a fi mai tehnică în exprimare, în practică legea şi majorările salariale care au avut loc, inclusiv cele de anul trecut, s-au aplicat în unele instituţii la salariul de bază, în celelalte instituţii la salariul de încadrare, care însemna şi includerea anumitor sporuri. Astfel, în prezent suntem într-o situaţie de discrepanţe majore care conduc la nemulţumiri şi la aşteptări foarte mari’, a afirmat ministrul Muncii.
Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marţi, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că toate ministerele şi federaţiile sindicale trebuie să vină până vineri cu observaţii şi propuneri de rezolvare a celor şase puncte care arată disfuncţionalităţi la legea actuală de salarizare, negocierile urmând să se încheie până pe 10 februarie.
‘Conform celor stabilite de comun acord în comisie, a rămas ca până vineri toate ministerele, împreună cu federaţiile sindicale din domeniul lor de aplicabilitate, să vină cu observaţii, cu propuneri de rezolvare şi cu datele anexe la cele şase puncte din Memorandum care arată disfuncţionalităţi la legea de funcţionare actuală şi care să fie corectate. De asemenea, se înaintează criteriile de perfomanţă, de motivare a personalului de la nivelul fiecărui minister în parte, urmând ca săptămâna viitoare, ca să ne încadrăm în calendar, să fie luate în discuţie, comisia cu fiecare minister în parte, pentru a găsi soluţionări de rezolvare la problema respectivă’, a spus Hossu.
Potrivit acestuia, negocierile ar trebui să se încheie în data de 10 februarie, urmând ca proiectul să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament până în luna mai.
Guvernul a decis, săptămâna trecută, să formeze un grup de lucru interministerial care să elaboreze noua lege a salarizării publice, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care menţiona că actul normativ ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii februarie.
Potrivit lui Dan Suciu, acest grup interministerial va începe un proces de consultare cu toate instituţiile, ministerele, care să îşi poată exprima un punct de vedere în legătură cu modificările legii salarizării publice.