Polonia cere Uniunii Europene „să-i respecte suveranitatea”

Primul ministru polonez Beata Szydlo a invitat pe un ton răspicat Uniunea Europeană să 'respecte suveranitatea' Poloniei în cadrul unei dezbateri asupra situaţiei statului de drept în ţara sa, trecută în revistă în Parlamentul European marţi la Strasbourg, relatează AFP.
Economica.net - mie, 20 ian. 2016, 06:31
Polonia cere Uniunii Europene

‘Pentru noi toţi ceea ce este important este ca noi să putem simţi sprijinul din partea UE (…), ca în deciziile referitoare la problemele interne ale ţării noastre să avem garanţia că suveranitatea noastră va fi respectată’, a pledat dna Szydlo, care se exprima pentru prima oară în faţa eurodeputaţilor.

Europarlamentarii ceruseră această dezbatere încă din decembrie, după anunţarea schimbărilor în legile privind tribunalul constituţional şi canalele media publice emise de noul guvern dominat de conservatorii partidului Lege şi Justiţie (PiS), scrie Agerpres.

Deschiderea de către Comisia Europeană la începutul lunii ianuarie a unei verificări privind respectarea statului de drept în Polonia, o premieră de la crearea sa în martie 2014, a amplificat interesul în jurul acestor schimbări la Strasbourg.

‘Suntem în prima etapă a procedurii de salvgardare’, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil de acest dosar din partea executivului european. ‘Un cadru care este o măsură preventivă’, a insistat el.

‘Vom angaja dialogul bazându-ne pe probe imparţiale şi în mod cooperant’, a promis Timmermans, într-un discurs introductiv care se voia cât mai obiectiv posibil.

La rândul său, Beate Szydlo a afirmat că măsurile luate de guvernul său se aplică ‘respectând Constituţia’, legea şi tratatele europene.

‘Tribunalul constituţional funcţionează foarte bine în Polonia, este în perfectă stare. (…) În urmă cu câteva ore, el a pronunţat o hotărâre’, a replicat dna Szydlo atacurilor care argumentau că reformele paralizaseră înalta instanţă juridică.

‘Polemica provocată de schimbări, în special în jurul numirii judecătorilor, trebuie rezolvată printr-un compromis politic în Polonia, este o problemă internă a Poloniei’, a insistat şefa guvernului polonez.

La intrarea în sediul din Strasbourg al Parlamentului European, circa o sută de manifestanţi proguvernamentali, veniţi special într-un autocar de la Varşovia şi Cracovia, au agitat pancarte pe care era scris: ‘Priveşte, UE: democraţia poloneză se simte bine !’ şi ‘Fiţi respectuoşi cu democraţia noastră !’.

În replică, opozanţi polonezi s-au deplasat de asemenea la Strasbourg pentru a denunţa ‘acţiunile antidemocratice’ ale unei ‘puteri cu tendinţe autoritare’.

Te-ar mai putea interesa și
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Airbus confirmă că a livrat doar 50 de aeronave în septembrie, scădere de 9%
Livrările Airbus au scăzut cu 9% în septembrie, la 50 de aeronave, comparativ cu perioada similară din 2023, a informat grupul aeronautic european, transmite Reuters....
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea să le finalizeze încă din 2024
Autostrada A7 Buzău – Focșani: UMB a primit extensii până în 2025 pentru toate cele patru loturi, pe care vrea ...
Loturile 1 și 4 din Autostrada A7 Buzău - Focșani ar trebui finalizate până în mai 2025, iar loturile 2 și 3 până ...
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Adrian Veştea: PNL nu va ieşi de la guvernare
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat joi că PNL nu va ieşi de la guvernare.
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma rezultatelor slabe din China
Cererea redusă şi concurenţa strânsă din China au afectat vânzările trimestriale ale BMW şi Mercedes, au anunţat ...