Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în 2015 pierderi de 895 milioane lei şi venituri de 4,45 miliarde lei

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a declarat miercuri, că unitatea a înregistrat pe parcursul anului trecut pierderi în valoare de 895 milioane lei, cei mai mulţi bani provenind din activitatea de exploatare, în timp ce veniturile totale ale companiei sunt în sumă de 4,45 miliarde lei, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 20 ian. 2016, 15:26
Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în 2015 pierderi de 895 milioane lei şi venituri de 4,45 miliarde lei

Potrivit sursei citate, cele mai mari venituri pe anul trecut s-au înregistrat din activitatea de exploatare, respectiv 4,38 miliarde lei, iar cele mai mari cheltuieli au fost estimate tot la activitatea de exploatare, respectiv 5,1 miliarde lei.

Laurenţiu Ciobotărică a afirmat că pierderile înregistrate de companie reprezintă sume de bani pe care CEO le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică şi de cărbune către diferite CET-uri din ţară, totalul fiind de aproximativ 419 milioane lei.

‘Avem venituri pentru anul 2015 în sumă de aproximativ 4,45 miliarde lei din care din activitatea de exploatare 4,38 miliarde lei şi din activitatea financiară circa 77 milioane lei. De asemenea, avem cheltuieli estimate pentru anul 2015 în sumă totală de 5,35 miliarde lei, din care 5,1 miliarde din activitatea de exploatare şi din activitatea financiară 248 de milioane lei. Rezultatele pe care le estimăm la închiderea exerciţiului financiar 2015 sunt un rezultat negativ de 895 milioane lei, din care din activitatea de exploatare aproximativ 725 de milioane lei şi din activitatea financiară 170 de milioane lei. Aceste sume nu sunt finale (…) S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie, atunci când am înregistrat anumite elemente – avem un transfer de afacere cu Cariera Berbeşti cu CET Govora, tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane lei, ea va fi adusă în bilanţ de asemeni la sfârşitul anului, societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 milioane lei, faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit, nu înseamnă că ele nu sunt cheltuieli de exploatare pentru 2015. Avem pierderi din creanţe, însemnând sume de bani pe care compania le avea sau le are de recuperat din vânzări de energie termică, de cărbune în sumă de 419 milioane lei’, a spus Laurenţiu Ciobotărică.

Directorul interimar al CEO a mai adăugat că datoriile pe care le are de recuperat de la CET-urile din ţară sunt considerate pierdute, nemaiputând fi încasate în situaţia în care unele dintre respectivele unităţi au achitat, după ani de zile, doar mici procente din suma totală.

‘Am vândut la RAAN şi nu am încasat suma de 120 milioane lei, am vândut la Termo Craiova şi nu am încasat creanţele, la Oradea, la UATAA, la CET Arad. În momentul de faţă este de fapt o pierdere din neîncasarea acelor creanţe. Pe de o parte este o chestiune de lichiditate pentru că nu am încasat sumele respective de bani în perioadele în care trebuia sa încasăm şi faptul de a nu recunoaşte acele sume ca pierderi nu face altceva decât să perpetueze nişte pierderi pe care compania le aduce an de an în bilanţ şi discutăm de anii anteriori. Noi considerăm că sumele respective nu vor mai fi încasate, există la câteva dintre ele o proporţie de circa 5%, 10%, 15%. (…) avem investiţii pe care compania, din anumite motive, nu le-a putut finaliza. Parte din ele nu vor fi mai finalizate niciodată, drept pentru care sunt considerate costuri şi pierderi pentru companie’, a mai precizat Laurenţiu Ciobotărică.

El a mai menţionat că unitatea funcţionează în prezent la capacitate maximă şi, indiferent de evoluţia vremii din perioada următoare, compania este pregătită pentru producerea de energie. Totodată, el a subliniat că în acest an CEO nu va reuşi să iasă pe profit, exprimându-şi însă speranţa ca în 2017 rezultatul financiar al companiei să fie unul pozitiv.

Prezent la discuţie, consilierul ministrului Energiei, Valeriu Ivan, a reiterat faptul că ministerul de resort are în plan privatizarea unui pachet minoritar de 15% dintre acţiunile CEO.

Directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, a afirmat miercuri, într-o declaraţie de presă, că în cadrul companiei se lucrează la un plan de eficientizare şi restructurare, astfel încât obiectivele asumate să fie ‘predictibile’.

‘Lucrăm împreună, directoratul, toţi colegii de aici, cu susţinerea Consiliului de Supraveghere, la un plan de eficientizare şi restructurare a companiei, astfel încât obiectivele pe care ni le asumăm să fie predictibile, să fie măsurabile şi să arătăm stabilitate. (…) Planul de eficientizare a fost demarat de la sfârşitul anului trecut, nu pentru că am anticipat pierdere în anul respectiv, ci pentru că această companie va trebui să facă faţă tuturor schimbărilor care vor apărea în perioada următoare. Avem un mare avantaj faţă de toţi ceilalţi din piaţă, suntem propriul nostru furnizor, avem Divizia Minieră, acolo va trebui să fim atenţi ca lucrurile să meargă în direcţia bună, ne dorim scăderea costurilor de producţie, pentru că acolo avem predictibilitate şi acolo ţine de noi să putem interveni. Cel puţin o perioadă avem predictibilitate şi pe vânzarea de energie, că până la urmă vânzarea de energie ne aduce venituri şi veniturile din vânzarea de energie trebuie să fie mai mari decât costurile de producere a energiei’, a precizat Laurenţiu Ciobătărică.

El a explicat că vor fi luate măsuri în privinţa maximizării veniturilor şi vor fi stabilite scenarii care să creeze avantaje pentru companie.

‘Costurile de producere a energiei sunt mai mari decât veniturile pe care le realizăm din vânzarea energiei, indiferent de piaţă, indiferent de pachete, indiferent de alte servicii suplimentare. Vom lua măsuri şi în privinţa maximizării veniturilor, astfel încât să nu mai existe gap-ul pe care la momentul de faţă îl avem şi să vin şi la anul şi să spun că această companie este în continuare pe pierdere. (…) Eficientizarea înseamnă diminuarea întregului pachet de costuri care intră în procesele de producţie a cărbunelui, în procesul de producere a energiei electrice, (…) eficientizare înseamnă găsirea acelei situaţii în care realizez o optimizare între cantitatea pe care o produci, costurile cu care produci şi preţurile cu care vinzi. Tot acest proces de eficientizare nu presupune reducerea numărului de salariaţi aşa cum unii au tendinţa să spună, presupune găsirea unor măsuri pe termen lung (…)’, a mai afirmat directorul interimar al CEO. 

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...