‘Consider că măsurile noastre ar putea ajuta Europa să ajungă mai repede la un acord’, a spus Kurz, care deţine de asemenea şi portofoliul afacerilor europene şi migraţiei.
‘Măsurile pe care le-am luat sunt un semnal de alarmă pentru Bruxelles că lucrurile trebuie să se mişte mai repede’, a adăugat el.
În interviul acordul agenţiei Reuters la Forumul Economic de la Davos, Kurz a respins criticile venite din partea Berlinului, spunând că Germania a contribuit la luarea unei astfel de decizii prin faptul că a trimis înapoi în Austria imigranţi ajunşi la graniţele sale.
Cancelarul german Angela Merkel, care se află sub presiune pe plan intern pentru a introduce o plafonare similară, a spus despre decizia Austriei că este ‘nefolositoare’, în timp ce ministrul german de interne Thomas de Maiziere a criticat la rândul său Viena joi, punând la îndoială posibilitatea ca o astfel de măsură să poată fi implementată.
Austria a anunţat miercuri că va limita la 37.500 numărul persoanelor cărora li se va permite să ceară azil în acest an, mai puţin decât totalul din 2015, şi să reducă anual acest prag la 25.000 până în 2019.
Cancelarul austriac Werner Faymann a spus că verificările la frontieră vor fi sporite ‘masiv’, însă Kurz a precizat că încă nu s-a schimbat nimic la graniţa cu Slovenia.
‘Faptul că Germania a trimis înapoi refugiaţi de la graniţa sa cu Austria ne-a pus în faţa unei provocări şi mai mari’, a afirmat şeful diplomaţiei austriece. ‘Într-un sens, aceasta a fost un factor care, dacă vreţi, a dus la creşterea cifrelor, şi nu la scăderea lor’, a adăugat el.
‘Fiecare stat trebuie să decidă pentru el însuşi’, a subliniat Kurz. ‘Respect calea pe care a ales-o Germania. Însă cer de asemenea înţelegere că noi, cu cei 90.000 de refugiaţi de anul trecut, am acceptat mai mulţi decât Germania, raportat la numărul pe cap de locuitor. Pur şi simplu suntem copleşiţi’, a mai spus el.