‘România a făcut paşi importanţi pentru investigarea şi urmărirea în justiţie a corupţiei. Trebuie acum să dezvolte un sistem mai robust şi mai eficient de prevenire care să abordeze situaţiile problematice chiar înainte să se transforme într-un comportament infracţional’, apreciază secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, citat în raportul consultat de AGERPRES.
Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) indică faptul că România este încă într-un stadiu timpuriu de implementare a politicilor de prevenire a corupţiei pentru parlamentari. Procesul legislativ trebuie să devină mai transparent, să limiteze utilizarea procedurilor accelerate şi să evite riscul de manipulare, se menţionează în textul citat.
Raportul cere adoptarea unui cod de conduită, reguli privind cadourile şi alte beneficii şi privind relaţiile cu terţe părţi, printre care şi lobiştii. Alte zone în care trebuie să se producă îmbunătăţiri sunt modul în care sunt gestionate ocazionalele conflicte de interese şi asigurarea eficienţei măsurilor privitoare la incompatibilitate.
GRECO cere de asemenea României să revizuiască sistemul de imunităţi şi să-i facă pe parlamentari conştienţi de obligaţiile lor.
Judecătorii şi procurorii fac obiectul unor mecanisme legate de evoluţia profesională, drepturile lor generale şi obligaţiile de a-şi proteja integritatea. Totuşi, GRECO subliniază că practica a arătat că este nevoie să fie consolidată supravegherea generală a Consiliului Superior al Magistraturii şi a şefilor de tribunale şi parchete pentru a evita tolerarea unor comportamente inadecvate. De asemenea, codul de conduită din 2005 trebuie să fie mai bine adaptat pentru a răspunde situaţiilor concrete.
Raportul mai cere o revizuire a condiţiilor pentru numirea şi demiterea procurorilor de rang înalt pentru a limita riscurile de interferenţă politică şi pentru a le asigura imparţialitatea şi obiectivitatea.
Pe de altă parte, raportul evidenţiază ca aspect pozitiv sistemul românesc pentru declararea veniturilor, bunurilor şi intereselor – care se aplică multor categorii de oficiali, printre care parlamentari, judecători sau procurori, şi este supravegheat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – care este exemplar din mai multe puncte de vedere, deşi metodele de lucru ar putea avea nevoie de o revizuire.
Implementarea celor 13 recomandări adresate României în acest raport va fi evaluată de GRECO în a doua jumătate a lui 2017 prin procedura sa de conformare.
GRECO este un organism al CoE care are drept scop ameliorarea capacităţii membrilor săi de a combate corupţia, monitorizând conformarea cu standardele anticorupţie. De asemenea, acesta ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, determinând adoptarea de reforme legislative şi instituţionale. GRECO este format din 48 de state europene şi SUA.