Raport CoE: România dă dovadă de o determinare fără precedent în combaterea corupţiei

România dă dovadă de o determinare fără precedent în combaterea infracţiunilor legate de corupţie care afectează instituţiile publice, dar autorităţile trebuie să-şi intensifice eforturile de a preveni cazurile de corupţie dezvoltând reguli de integritate pentru parlamentari şi crescând eficienţa măsurilor existente pentru judecători şi procurori, se menţionează într-un raport publicat vineri de organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE).
Economica.net - vin, 22 ian. 2016, 09:13
Raport CoE: România dă dovadă de o determinare fără precedent în combaterea corupţiei

‘România a făcut paşi importanţi pentru investigarea şi urmărirea în justiţie a corupţiei. Trebuie acum să dezvolte un sistem mai robust şi mai eficient de prevenire care să abordeze situaţiile problematice chiar înainte să se transforme într-un comportament infracţional’, apreciază secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, citat în raportul consultat de AGERPRES.

Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) indică faptul că România este încă într-un stadiu timpuriu de implementare a politicilor de prevenire a corupţiei pentru parlamentari. Procesul legislativ trebuie să devină mai transparent, să limiteze utilizarea procedurilor accelerate şi să evite riscul de manipulare, se menţionează în textul citat.

Raportul cere adoptarea unui cod de conduită, reguli privind cadourile şi alte beneficii şi privind relaţiile cu terţe părţi, printre care şi lobiştii. Alte zone în care trebuie să se producă îmbunătăţiri sunt modul în care sunt gestionate ocazionalele conflicte de interese şi asigurarea eficienţei măsurilor privitoare la incompatibilitate.

GRECO cere de asemenea României să revizuiască sistemul de imunităţi şi să-i facă pe parlamentari conştienţi de obligaţiile lor.

Judecătorii şi procurorii fac obiectul unor mecanisme legate de evoluţia profesională, drepturile lor generale şi obligaţiile de a-şi proteja integritatea. Totuşi, GRECO subliniază că practica a arătat că este nevoie să fie consolidată supravegherea generală a Consiliului Superior al Magistraturii şi a şefilor de tribunale şi parchete pentru a evita tolerarea unor comportamente inadecvate. De asemenea, codul de conduită din 2005 trebuie să fie mai bine adaptat pentru a răspunde situaţiilor concrete.

Raportul mai cere o revizuire a condiţiilor pentru numirea şi demiterea procurorilor de rang înalt pentru a limita riscurile de interferenţă politică şi pentru a le asigura imparţialitatea şi obiectivitatea.

Pe de altă parte, raportul evidenţiază ca aspect pozitiv sistemul românesc pentru declararea veniturilor, bunurilor şi intereselor – care se aplică multor categorii de oficiali, printre care parlamentari, judecători sau procurori, şi este supravegheat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) – care este exemplar din mai multe puncte de vedere, deşi metodele de lucru ar putea avea nevoie de o revizuire.

Implementarea celor 13 recomandări adresate României în acest raport va fi evaluată de GRECO în a doua jumătate a lui 2017 prin procedura sa de conformare.

GRECO este un organism al CoE care are drept scop ameliorarea capacităţii membrilor săi de a combate corupţia, monitorizând conformarea cu standardele anticorupţie. De asemenea, acesta ajută statele să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, determinând adoptarea de reforme legislative şi instituţionale. GRECO este format din 48 de state europene şi SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...