Grecia îndeplineşte în linii mari termenii celui de-al treilea acord de asistenţă financiară (în valoare de 85 de miliarde de euro), ceea ce oferă posibilitatea începerii unor negocieri referitoare la reducerea poverii datoriei ţării. De asemenea, economia elenă s-a dovedit mai rezistentă decât s-a estimat, se arată în comunicatul S&P.
Un posibil acord privind reforma pensiilor în acest an sporesc şansele Greciei de a obţine o reducere a poverii datoriei, apreciază agenţia de evaluare financiară.
Pentru acest an, S&P se aşteaptă la o creştere redusă, dar pentru anul viitor agenţia estimează ‘o redresare mult mai robustă’.
Autorităţile elene se aşteaptă ca economia să revină pe creştere în acest an, cu un avans anual al Produsului Intern Brut de până la 1,5%, a declarat săptămâna trecută ministrul grec al Economiei, George Stathakis, revenind asupra unei prognoze anterioare a Guvernului grec care miza pe o contracţie a economiei în 2016.
În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile de la Atena au estimat că economia elenă va înregistra o contracţie de 0,7% în 2016, însă după câteva săptămâni Banca Centrală a Greciei a anunţat că este posibilă o revenire în a doua jumătate a acestui an.
George Stathakis a subliniat că impactul restricţiilor asupra mişcărilor de capital, impuse de Guvernul grec în vara lui 2015, a fost supraevaluat.
‘Creşterea economică ar putea fi una de 1,5% în acest an’, a declarat Stathakis, citând veniturile solide din turism, creşterea exporturilor şi fondurile structurale în valoare de 4,5 miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeană drept principali factori care vor duce la relansarea economiei.
O serie de oficiali europeni au declarat recent că partenerii din zona euro sunt impresionaţi de progresele realizate de autorităţile de la Atena în implementarea reformelor prevăzute în acordul de asistenţă, printre care se numără şi măsuri dureroase precum modificarea sistemului de pensii.