Polonia: creşterea economiei a accelerat anul trecut la 3,6%

Creşterea economiei Poloniei a accelerat anul trecut la 3,6%, faţă de 3,3% în 2014, în timp ce analiştii estimau un avans de 3,5%, transmit site-ul thenews.pl. şi MarketWatch.
Economica.net - mar, 26 ian. 2016, 12:40
Polonia: creşterea economiei a accelerat anul trecut la 3,6%

Cea mai mare economie emergentă din UE a înregistrat în 2015 o creştere a cererii interne de 3,4%, în timp ce investiţiile au urcat cu 6,1%, a anunţat marţi Oficiul central de statistică.

PIB-ul Poloniei ar urma să crească anul acesta cu 3,7 – 3,8%, a estimat marţi ministrul Economiei, Mateusz Morawiecki.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a retrogradat cu o treaptă ratingul de ţară al Poloniei, apreciind că mai multe legi adoptate de Guvernul conservator au condus la slăbirea unor instituţii cheie.

Ratingul pentru datoria pe termen lung în valută a Poloniei a fost coborât până la ”BBB plus” de la ”A minus”, în timp ce ratingul pentru datoriile pe termen lung în moneda locală a fost coborât la ”A minus” de la ”A”. În plus, perspectiva asociată acestor ratinguri este una negativă, ceea ce înseamnă că S&P ar putea decide o nouă retrogradare a Poloniei în următoarele 24 de luni dacă cheltuielile publice şi politica monetară se vor deteriora.

Partidul conservator Lege şi Justiţie a câştigat detaşat alegerile legislative din octombrie cu o serie de promisiuni, printre care reducerea vârstei de pensionare, alocaţii de 500 de zloţi pe lună (126 de dolari) pentru copii, scutiri de impozite şi medicamente gratuite pentru persoanele în vârstă. Partidul Lege şi Justiţie, care în prezent beneficiază cea mai importantă majoritate deţinută de un singur partid de la înlăturarea comunismului în Polonia în 1989, a semnalat deja că va permite ca deficitul fiscal să ajungă la 3,2% din PIB atât în acest an cât şi anul viitor pentru a putea să finanţeze măsurile sociale.

Luni, Ministerul de Finanţe a anunţat că Polonia intenţionează să adopte o nouă taxă progresivă pentru retaileri, care ar urma să aducă la buget venituri de două miliarde de zloţi (485 milioane de dolari) în 2016.

Nivelul taxei se va ridica la 0,7% din vânzările lunare de sub 300 milioane de zloţi şi 1,3% dacă veniturile sunt mai ridicate. Dacă va fi aprobată în Parlament, legea ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie 2016.

Printre cei mai mari retaileri care operează pe piaţa poloneză se află Jeronimo Martins SGPS SA, Tesco Plc şi Carrefour SA.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor.

Camera Inferioară a Parlamentului Poloniei a aprobat modificările făcute de Camera Superioară, stabilind că legea este valabilă pentru băncile cu active de peste patru miliarde de zloţi şi firmele de asigurări cu active de peste două miliarde de zloţi. Spre deosebire de bănci, asiguratorii vor include şi deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în activele lor taxabile.

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...