Valoarea totală a retail-ului online din România a crescut cu 27%, până la 1,4 miliarde euro, în 2015

Valoarea totală a retail-ului online autohton a crescut, în 2015, cu 27,2% faţă de anul anterior, la peste 1,4 miliarde euro, se arată într-un comunicat al GPeC.
Economica.net - joi, 28 ian. 2016, 14:14
Valoarea totală a retail-ului online din România a crescut cu 27%, până la 1,4 miliarde euro, în 2015

‘Unele companii din domeniu consideră chiar că valoarea se apropie mai mult de pragul de 1,5 miliarde euro. Cifra face referire exclusiv la produsele fizice comercializate online (indiferent de natura lor) şi nu la servicii, plăţi de facturi la utilităţi, bilete de avion, rezervări hoteliere sau de vacanţe şi călătorii, bilete la spectacole etc. Din cele 11 milioane de utilizatori de Internet (din România n.r.), 6,7 milioane au făcut cumpărături online (cel puţin o dată n.r.). Majoritatea preferă să folosească încă desktop-ul atunci când cumpără online, dar Mobile-ul a crescut spectaculos în 2015. Astfel, în ultimele luni ale anului 2015, peste 50% din traficul marilor magazine online a fost generat de dispozitive mobile’, se arată în document.

Astfel, anul trecut 1,4 milioane de români au cumpărat online prin intermediul unui dispozitiv mobil, iar aproximativ 850.000 prin intermediul unei aplicaţii mobile.

‘Cumpărătorii online români preferă în continuare şi într-o majoritate covârşitoare de aproximativ 90% să plătească ramburs (în numerar, la livrarea produselor). Deşi procentele au mai crescut uşor, doar 6-7% sunt plăţi online prin card şi 3-4% plăţi prin alte metode decât numerar sau card, cum ar fi: online banking, micro-plăţi prin sms etc. Numărul magazinelor online care înregistrează activitate comercială constantă a rămas în 2015 la acelaşi nivel cu anul 2014, respectiv aproximativ 5.000 de magazine online. Potrivit cercetărilor GPeC există, însă, peste 20.000 de website-uri pe domeniu .ro care au funcţie de ‘adaugă în coş’, aşadar teoretic numărul de website-uri de comerţ electronic este semnificativ mai mare. Practic, doar cele 5.000 din acestea generează trafic suficient de important şi constant în timp, în aşa fel încât să poată fi luate în calcul’, se mai arată în document.

Potrivit acestuia, se estimează că din cele 5.000 de magazine online active în peisajul e-commerce românesc, aproximativ 200 sunt afaceri medii şi mari, adică depăşesc cel puţin pragul de 1 Milion euro cifră de afaceri anuală.

GPeC este un eveniment de e-commerce din România care, printre altele, centralizează datele şi publică în fiecare an raportul oficial al pieţei româneşti de comerţ electronic.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...