Inflaţia în zona euro a urcat la 0,4% în ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 0,4% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie 2015, potrivit unei estimări preliminare publicată vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - vin, 29 ian. 2016, 10:56
Inflaţia în zona euro a urcat la 0,4% în ianuarie

Este pentru a patra lună consecutiv când inflaţia în zona euro este una pozitivă, în linie cu estimările analiştilor, care mizau tot pe o creştere de până la 0,4% în ianuarie.

Potrivit Eurostat, în ianuarie, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au fost în urcare cu 1,2%, comparativ cu un avans de 1,1% în decembrie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 1,1%, comparativ cu un avans de 1,2% în decembrie. În ceea ce priveşte preţurile la energie, acestea au înregistrat o scădere anuală de 5,3%, comparativ cu un declin de 5,9%, în decembrie.

Anterior, Eurostat a informat că, în decembrie 2015, un număr de 12 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflaţie negativă, iar România avut a doua inflaţie negativă din UE (minus 0,7%), fiind devansată doar de Bulgaria (minus 0,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Belgia (1,4%) şi Malta (1,2%).

Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.

Pentru a creşte inflaţia, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015 BCE achiziţionează lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016. Însă, la şedinţa de politică monetară din luna decembrie BCE a decis să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, şi lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziţiona, prin includerea de obligaţiuni municipale şi regionale.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...