‘În cursul acestui an, 2016, dorim să modernizăm 30 de vagoane seria 2176 pentru care avem acord-cadru şi avem şi banii prevăzuţi în planul de investiţii din fonduri proprii. Costurile pentru aceste 30 de vagoane vor fi de circa 42 de milioane de lei. Cele de clasa I sunt un pic mai scumpe, iar media este în jur de 1,4 milioane lei bucata. Preţurile variază în intervalul 1,38 milioane de lei – 1,44 milioane de lei. Dacă am primi şi bani de investiţii de la bugetul de stat, am putea să facem mai multe. Acordul-cadru permite chiar modernizarea unui număr de 70 de vagoane. Avem şi seriile de vagoane care ar putea fi modernizate. Este o serie din care am recepţionat deja un vagon în luna decembrie 2015, în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, care este realizat de producătorul consacrat de la Griviţa’, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al companiei, Iosif Szentes.
Potrivit sursei citate, programul de modernizare a materialului rulant include încă 40 de vagoane Corail, 15 dintre ele fiind prinse în planul de investiţii pe 2016, acestea urmând să intre în componenţa trenului Dacia, care circulă pe ruta Bucureşti-Viena.
‘În afara acestor vagoane (cele 30 – n.r.), care vor intra din nou în parcul nostru şi vor fi ca şi vagoane noi, intenţionăm să mai modernizăm 40 de vagoane Corail din seria 2190. Din total, 15 bucăţi sunt prevăzute în planul de investiţii aferent lui 2016. Aceste vagoane pot ajunge la viteze de până la 200 km/oră, au surse multi-tensiune şi pot fi folosite în componenţa trenurilor noastre care ajung la Viena. Staţia Viena are un specific – şi anume folosirea unor surse de 1000 de Volţi curent continuu şi noi trebuia să adaptăm aceste serii de vagoane corespunzător acestei situaţii. Astfel, cele 15 vagoane vor intra în componenţa trenului Dacia’, a explicat Szentes.
În plus, în noul Mers al trenurilor, care intră în vigoare în luna decembrie 2016, CFR Călători va include încă un tren spre Viena, dar cu plecare din Cluj Napoca.
‘De asemenea, intenţionăm să dăm drumul, la ‘Mersul’ următor (decembrie 2016 – n. r.), la încă un tren – şi asta e în premieră – tot până la Viena, chiar dacă se va face parţial cu vagoane de la administraţia MAV, din Ungaria. Acest tren va pleca din Cluj-Napoca, deci este o altă deschidere pentru cei din zona Clujului, mai ales că acest tren va avea şi o componentă de Târgu Mureş. Deci, o să deschidem această rută, probabil, de anul viitor. Deja, colegii mei, la şedinţa din Ljubliana, au negociat acest tren’, a precizat directorul general.
De asemenea, în vara acestui an, CFR Călători vrea să introducă în circulaţie un tren pe ruta Bucureşti-Salonic, iar din 2017 unul spre Istanbul.
‘O altă noutate este că din vara acestui an, după toate promisiunile care nu depind de noi, deci ale administraţiilor vecine, vom ajunge şi la Salonic, regulat, cu trenul realizat de noi, de CFR Călători. Urmează anul viitor, după ce se repară linia între Bulgaria şi Turcia, să ajungem şi la Istanbul, o destinaţie veche a noastră care asigura un trafic corespunzător. Un tren foarte bun, pe care am fost nevoiţi să îl abandonăm din cauza condiţiilor tehnice oferite de celelalte administraţii. Plecarea spre Istanbul se va face tot din Bucureşti’, a adăugat şeful companiei.