România are nevoie de un registru al lobby-ului, pentru a şti cine influenţează deciziile – Pârvan, AOAR

România are nevoie de un registru al lobby-ului, pentru a se cunoaşte cu exactitate cine derulează campaniile de lobby care influenţează factorii de decizie, a declarat, marţi, Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Economica.net - mar, 02 feb. 2016, 12:24
România are nevoie de un registru al lobby-ului, pentru a şti cine influenţează deciziile - Pârvan, AOAR

‘Nu cred că este nevoie de o lege a lobby-ului, însă este nevoie de un registru de lobby, astfel vom şti cine cu ce temă s-a dus la o anumită instituţie’, a spus Pârvan, în cadrul summitului afacerilor publice, organizat marţi de Asociaţia Registrului Român de Lobby.

Potrivit acestuia, în Statele Unite există un astfel de registru, astfel că se ştie cât a costat lobby-ul pentru fiecare lege în parte.

‘La noi nu se cunoaşte cât a costat lobby-ul pentru legea antifumat, pentru legea silvică sau pentru alte legi. Lobby-ul este o activitate profesionistă în Uniunea Europeană, iar marile companii pun la dispoziţie specialişti pentru task-force-uri, iar apoi decidentul consultă toate părţile implicate şi ia decizia pe care o consideră cea mai bună în interesul cetăţenilor’, a arătat reprezentantul AOAR.

El a subliniat că grupurile de interese trebuie să-şi argumenteze opiniile pe studii şi documente.

‘Activitatea de lobby trebuie profesionalizată, să aibă la bază studii şi documente care să susţină o idee, pentru a ajuta decidentul. Totul trebuie transparentizat, astfel nimeni, nici justiţia, nu va avea ce să reproşeze’, a mai spus Pârvan.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...