Austria cere UE să taie ajutoarele pentru ţările care nu-şi primesc înapoi solicitanţii de azil respinşi

Austria vrea ca Uniunea Europeană să taie, dacă va fi nevoie, ajutoarele pe care le oferă statelor în curs de dezvoltare dacă acestea nu acceptă să îşi primească înapoi cetăţenii cărora li se respinge dreptul de azil şi intenţionează să introducă o cotă zilnică de solicitanţi de azil cărora li va se permite intrarea pe teritoriul său, relatează France Presse şi DPA.
Economica.net - joi, 04 feb. 2016, 12:00
Austria cere UE să taie ajutoarele pentru ţările care nu-şi primesc înapoi solicitanţii de azil respinşi

‘Europa trebuie să exercite o presiune dacă vrem ca politica de expulzare să funcţioneze’, a declarat joi ministrul de externe austriac Sebastian Kurz (conservator) la postul public de radio.

Ministrul a invocat ca exemple în special Pakistanul, Marocul şi Tunisia ca ţări care ar putea fi vizate.

‘În acest moment, (UE oferă) de exemplu 480 de milioane de euro în fiecare an Marocului, 414 milioane Tunisiei şi, în pofida acestui lucru, aceste ţări refuză să îi primească înapoi pe cei cărora li se refuză dreptul de azil’, a subliniat el. UE oferă în total 11 miliarde de euro ca ajutor pentru dezvoltare, a reamintit şeful diplomaţiei austriece.

Kurz şi-a exprimat dorinţa ca această propunere, menţionată de asemenea şi de vicecancelarul german Sigmar Gabriel, să fie examinată la summitul european prevăzut pentru 18 şi 19 februarie la Bruxelles.

Confruntate cu un aflux record de imigranţi, mai multe ţări europene au anunţat că vor să expulzeze masiv imigranţii cărora li se refuză dreptul de azil: 80.000 în Suedia, 20.000 în Finlanda şi cel puţin 12.500 pe an în Austria. Berlinul şi Viena intenţionează de asemenea să claseze Tunisia, Marocul şi Algeria ca ţări ‘sigure’, pentru a facilita expulzările.

Austria pledează pentru măsuri europene mai energice pentru a diminua afluxul de imigranţi. Ministrul austriac al apărării, social-democratul Hans Peter Doskozil, a calificat joi Comisia Europeană şi agenţia europeană a frontierelor Frontex ca fiind ‘mult prea birocratice’.

El susţine trimiterea de militari la frontiera externă a UE, în Grecia. ‘Trebuie să discutăm modul de a crea o misiune europeană civilă şi militară’ care să aibă sarcina de a superviza intrările în UE, a declarat ministrul pentru cotidianul austriac Kurier.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a precizat că Guvernul de la Viena va introduce în următoarele două săptămâni cote zilnice de imigranţi cărora li se va permite intrarea în Austria. Detaliile măsurii nu au fost încă puse la punct, însă numărul de persoane care vor fi acceptate zilnic va depinde de capacităţile poliţiei şi ale centrelor de primire, precum şi de previziunile privind numărul de imigranţi acceptaţi de Germania vecină.

Guvernul austriac a lansat luna trecută un pachet de politici pentru a reduce imigraţia. Măsurile includ o limită de 37.500 de solicitanţi de azil pentru anul 2016, comparativ cu 90.000 anul trecut. În plus, Austria, ţară cu 8,7 milioane de locuitori, intenţionează să repatrieze 50.000 de solicitanţi de azil până în 2019.

Peste un milion de imigranţi au ajuns în Europa în ultimul an, provenind în special din ţări măcinate de conflict, precum Siria, Irak şi Afganistan, dar şi din ţări care nu se află într-o astfel de situaţie, precum Pakistan, Algeria, Tunisia şi Maroc.

Te-ar mai putea interesa și
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața de profil, de la autorități la companiile private care exploatează......
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei, Sergei Tsivilev, a declarat miercuri că instituţia crede că este posibilă ridicarea restricţiilor ...