‘Dincolo de discuţiile despre ruşi, turci, preţul petrolului, jocuri europene şi regionale, în realitate România are două mari vulnerabilităţi în sectorul energetic. Una dintre ele este lipsa de resursă umană calificată şi cu un standard ridicat de integritate. A doua vulnerabilitate majoră este legată de lipsa de viziune strategică. Aceste două vulnerabilităţi sunt, din punctul meu de vedere, cele mai mari cu care se confruntă, în prezent, România’, a spus el, în cadrul conferinţei de lansare a Aspen Energy Lab.
El a arătat că programul lansat vineri de către Institutul Aspen pune accent chiar pe aceste două vulnerabilităţi.
‘Avem, la nivelul companiilor, mai ales a celor de stat, un deficit major de resurse umane. Dintr-un calcul pe care l-am făcut recent, este nevoie în sectorul energetic de peste 250 de oameni integri şi profesionişti care să ocupe diverse poziţii’, a adăugat Nicolescu.
Potrivit acestuia, în schimb, există extrem de multe instituţii în România care gestionează chestiuni legate de sectorul energetic, însă unele dintre ele sunt încă departe de performanţa necesară.
‘Din punctul de vedere al guvernanţei, suntem, din nefericire, într-un moment în care instituţiile livrează foarte puţin din ce ar trebui să livreze. Un număr prea mare de instituţii gestionează chestiuni legate de energie. Avem, spre exemplu, Ministerul Energiei implicat, avem Ministerul Economiei implicat, prin gestionarea celor doi operatori de transport (Transelectrica şi Transgaz – n.r.). Avem Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, o instituţie care, din păcate, în momentul de faţă există mai mult pe hârtie decât în realitate. Mi se pare inadmisibil să dureze cinci ani să terminăm o rundă de alocare de licenţe. Avem o Autoritate Naţională pentru Reglementare în Energie, care, chiar dacă a făcut progrese din punct de vedere administrativ, este departe de ceea ce ar trebui să livreze ca şi performanţă’, a subliniat reprezentantul Deloitte.
El a completat că tot de chestiuni energetice se mai ocupă şi Ministerul de Externe şi Ministerul Mediului, prin direcţia de schimbări climatice.