Analist american: UE se destramă treptat. Ţările central şi est-europene înclină din ce în ce mai mult spre SUA

Analistul şi autorul american Robert D. Kaplan apreciază, într-un interviu acordat AGERPRES, că Uniunea Europeană tinde să se destrame treptat şi este sceptic că liderii europeni vor reuşi să rezolve problemele generate de criza refugiaţilor şi de creşterea ameninţării terorismului.
Economica.net - lun, 08 feb. 2016, 11:50
Analist american: UE se destramă treptat. Ţările central şi est-europene înclină din ce în ce mai mult spre SUA

‘Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat şi că, în loc de o Europă unită, veţi avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului şi va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza şi vor găsi diverse soluţii pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face’, a spus Kaplan.

În opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confruntă Uniunea Europeană, populaţia din ţările central şi est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA.

‘Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum şi alte popoare din Europa Centrală şi de Est, fie din ţările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-şi puterile’, afirmă analistul.

Kaplan avertizează şi că o Uniune Europeană care devine din ce în ce mai slabă duce şi la slăbirea Alianţei Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

‘Să privim lucrurile în felul următor. Cu cât UE devine mai slabă, cu atât NATO devine mai slab, pentru că cele două sunt interconectate. Dacă sunt semne de întrebare cu privire la NATO şi la UE, atunci Bucureştiul, Varşovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor şi apărare’, a arătat Kaplan.

Robert D. Kaplan a publicat recent o nouă carte ce este dedicată României şi se intitulează ‘In Europe’s Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond’ (‘În umbra Europei: Două războaie reci şi o călătorie de treizeci de ani prin România şi mai departe’).

Kaplan a fost analist principal pe teme geopolitice la Stratfor, visiting professor la Academia Navală a SUA şi membru al Comitetului de Politici de Apărare al Pentagonului, numit de către fostul secretar al apărării Robert Gates. El a fost şi consultant pentru Armata SUA, a conferenţiat la colegii militare, la FBI, NSA, la Statul Major, la Agenţia de informaţii a apărării, la CIA, la universităţi de renume şi în cadrul unor forumuri globale de afaceri. De asemenea, Robert D. Kaplan a consiliat preşedinţi, secretari de stat şi secretari ai apărării ai Statelor Unite ale Americii.

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 5,81% pe an, de la 5,75% pe an în şedinţa precedentă,......
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...