Legea dării în plată va fi „moartă” dacă nu se aplică şi creditelor în derulare – Zamfir, PNL

Interdicţia aplicării Legii dării în plată la creditele în derulare, introducerea unor plafoane şi stabilirea unor criterii, astfel încât să beneficieze de ea numai cazurile sociale, ar face ca această lege să fie 'moartă', inaplicabilă, a declarat pentru Agerpres deputatul PNL, Daniel Zamfir, referindu-se la propunerile cu care vor să vină reprezentanţii băncilor.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 13:56
Legea dării în plată va fi

Proiectul legii era inclus pe agenda şedinţei de marţi a Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, însă discuţiile au fost amânate.

”Reprezentanţii băncilor au solicitat o nouă amânare. Cer amânări peste amânări. Folosesc acest tertip să facă lobby, să preseze. Vor veni spre sfârşitul săptămânii cu propuneri. Din discuţiile cu parlamentarii, propunerile acestora sunt: să nu se aplice creditelor în derulare, să fie introduse plafoane şi criterii, astfel încât de această lege să beneficieze numai cazurile sociale. Acestea ar face legea total inaplicabilă. Dacă aceste amendamente ar fi aduse, legea ar fi inaplicabilă, moartă. O omoară din start”, a menţionat Zamfir.

Potrivit acestuia, Legea dării în plată nu este o lege socială, ci una ”pur economică, de logică economică”.

”Eu am 800.000 de oameni cu piciorul în groapă. Nu îi tratez pe aceştia, însă îi tratez pe unii care s-ar putea îmbolnăvi. Eu trebuie să dau o lege, astfel încât să poată fi trataţi cei cu piciorul în groapă. Sensul legii este să se facă dreptate. (…) Băncile au propus iniţial un plafon. Plafoanele duc de obicei legea în zona discriminării. Omul acela, când are o datorie, nu înseamnă că este mai bogat sau mai sărac, este mai mult sau mai puţin îndatorat. Eu nu pot să discriminez oamenii în funcţie de datorii”, a menţionat Zamfir.

Deputatului PNL susţine că ”riscul trebuie împărţit între client şi bancă: clientul îşi poate asuma riscul dobânzii şi al fluctuaţiei unui curs de schimb, iar banca trebuie să îşi asume riscul ipotecii, pentru că atunci când a dat împrumutul a considerat că ipoteca este suficientă”. ”Mai mult, banca a trimis evaluatorul ca să evalueze acel bun. Ca atare, este corect ca banca să îşi asume riscul ipotecii”, a mai spus Daniel Zamfir.

În ceea ce priveşte programul ‘Prima Casă’, deputatul PNL precizează că, în lege, nu se poate face referire în mod special la un program guvernamental care este provizoriu. ”Mai mult, chiar Banca Naţională spunea anii trecuţi că programul ‘Prima Casă’ nu trebuie să mai dureze. După cum ştiţi, anul acesta, plafonul pentru ‘Prima Casă’ a fost înjumătăţit. Probabil că anul viitor nu va mai fi programul ‘Prima Casă’. Este un program guvernamental temporar. Deci, legea nu poate face referire la un program temporar al Guvernului”, a mai spus deputatul PNL.

Daniel Zamfir consideră că preţurile locuinţelor ar putea să scadă dacă băncile îşi menţin politica de a mari avansurile. ”Creditul fiind prohibitiv, în aceste condiţii, evident că va scădea puţin piaţa imobiliară. Pe termen scurt va fi un oarecare şoc în piaţă, însă este mai sănătos aşa. Dacă îi ceri unui om un avans mai mare, îl şi protejezi pe termen lung pentru că riscul ca el să ajungă în situaţia în care să nu poată să plătească este mai mic, fiind un avans mai mare. Tot dezmăţul creditării din perioada 2007-2008 a adus sute de mii de oameni în această situaţie groaznică, tocmai pentru că nu a fost o prevenţie aici”, a mai spus Zamfir.

Deputatul PNL a depus, în data de 26 ianuarie, la Senat amendamente la Legea dării în plată, care stipulează că de prevederile actului normativ beneficiază doar cei care au făcut împrumuturi să îşi cumpere o locuinţă sau un teren pentru o casă.

‘Am depus la Senat amendamentele la Legea dării în plată. Am introdus sintagma de ‘consumator’ în loc de ‘persoană fizică’, ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi’, a declarat, la acel moment, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii aflate la reexaminare în Parlament.

El a arătat că a modificat şi termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părţi pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată. În varianta iniţială, termenul era de 15 zile.

Liberalul a precizat că un alt amendament vizează faptul că legea se aplică şi persoanelor care au fost deja executate, dar au rămas cu datorii la bancă din cauza faptului că vânzarea casei nu a acoperit integral creditul. În acest context, aceste persoane pot merge la instanţă să ceară sistarea popririi pe venituri.

Potrivit lui Zamfir, o altă modificare prevede că legea se aplică şi garanţilor împrumuturilor luate pentru cumpărarea unei case.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi ‘pentru’, un vot ‘împotrivă’ şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a decis să retrimită Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, a declarat duminică seara primarul general al Capitalei,......
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...