Profitul UniCredit a scăzut cu 15% în 2015, până la circa 1,7 miliarde de euro

Grupul bancar italian UniCredit, prezent şi pe piaţa din România, a anunţat marţi că, în 2015, a realizat un profit net de 1,694 miliarde de euro, sub rezultatul înregistrat în 2014, de două miliarde de euro, dar peste estimările analiştilor, informează Bloomberg.
Economica.net - mie, 10 feb. 2016, 06:38
Profitul UniCredit a scăzut cu 15% în 2015, până la circa 1,7 miliarde de euro

Banca a adăugat că, în trimestrul patru, profitul său net a scăzut cu 10%, până la 153 milioane de euro, din cauza costurilor măsurilor de restructurare cuprinse în planul strategic anunţate la finele anului.

‘Acesta este un rezultat remarcabil având în vedere mediul economic dificil în Europa, în special în sectorul bancar’, a declarat directorul general de la UniCredit, Federico Ghizzoni.

În regiunea Europei Centrale şi de Est, în care este inclusă şi România, UniCredit a realizat anul trecut un profit net de 494 milioane de euro, cu 47,2% mai puţin decât în 2014 în principal din cauza impactului negativ al unor elemente precum programul de conversie a creditelor din Croaţia şi expunerea pe Ucraina. În schimb, veniturile au rămas stabile la 3,8 miliarde de euro graţie rezultatelor pozitive înregistrate în Turcia, Rusia, România şi Serbia.

În aceste condiţii, banca va propune acordarea unui dividende de 12 eurocenţi pe acţiune, identic cu cel acordat anul trecut, care va fi plătit în numerar sau acţiuni, la alegere.

Potrivit planului strategic revizuit, prezentat la finele anului trecut de UniCredit, banca şi-a propus ca în 2018 să ajungă la un profit net de 5,3 miliarde de euro şi un raport de capital de rang 1 (Core Equity Tier 1 – CET 1) de 12,6%, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie, acest raport era de 10,53%. Pentru a atinge acest obiectiv, grupul bancar a anunţat că ar putea elimina până la 18.200 de locuri de muncă, în principal în Italia, Germania şi Austria, precum şi să vândă sau să restructureze activele cu performanţe slabe.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...