Acordul a fost semnat în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele Alianţei, cele două părţi semnatare fiind Unitatea NATO de Răspuns la Incidente Cibernetice (NCIRC) şi Centrul European de Răspuns la Incidente Cibernetice (CERT-EU).
Înţelegerea va facilita transmiterea de informaţii tehnice pentru îmbunătăţirea prevenirii, identificării şi reacţiei în faţa incidentelor cibernetice, în condiţiile în care aceste două instituţii îşi vor păstra autonomia în procesul de luare a deciziilor, se menţionează într-un comunicat emis de Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE), ce aminteşte că pentru UE cooperarea cu NATO este una dintre cele cinci priorităţi ale blocului comunitar, iar înţelegerea încheiată miercuri reprezintă un ‘reper important’ în urmărirea obiectivelor politicii de apărare cibernetică a UE.
Cooperarea dintre cele două instituţii a început în anul 2010 odată cu iniţierea consultărilor la nivel de experţi. De asemenea, UE a participat ca observator la aplicaţiile anuale de apărare cibernetică desfăşurate de NATO.
Anul trecut în luna mai NATO şi UE au convenit să-şi intensifice cooperarea în combaterea ameninţărilor reprezentate de aşa-numitul ‘război hibrid’, termen care combină elemente militare tradiţionale cu propaganda şi cu atacurile cibernetice.