Cioloş: Companiile de stat au fost lăsate în derivă. Obiectivele trebuie foarte bine definite

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că, din păcate, companiile la care statul este acţionar au fost lăsate în derivă, fără o viziune, subliniind că în acest caz trebuie definite foarte bine obiectivele.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 19:21
Cioloş: Companiile de stat au fost lăsate în derivă. Obiectivele trebuie foarte bine definite

El a punctat că în Adunările Generale ale Acţionarilor şi Consiliile de Administraţie ale acestor companii statul trebuie să aibă o reprezentare profesionistă, nu doar să fie desemnaţi ‘nişte oameni ca să aibă în plus la salariu’.

Cioloş a precizat, după întâlnirea de la Ministerul Economiei, că i-a cerut vicepremierului Costin Borc să vină ‘cu ambiţii clar definite’ de aplicare a ordonanţei privind guvernarea corporativă la aceste companii cu capital de stat.

‘Din păcate, aceste companii au fost lăsate în derivă, fără o viziune bine stabilită asupra a ceea ce se poate pune în valoare din această resursă naţională. S-a început un proces de privatizare sau de deschidere a capitalului unora din aceste companii spre privat, dar partea de participaţiune a statului a rămas în derivă, fără să se definească obiective clare, ce se vrea de la aceste companii şi cum se pot integra în dezvoltarea economică a României’, a explicat prim-ministrul.

El a spus că, din acest punct de vedere, rolul Ministerului Economiei este de a da o linie directoare şi de a mobiliza mecanismele care sunt la dispoziţia statului pentru a stimula dezvoltarea economică şi a integra companiile care sunt încă de stat şi care, în cea mai mare parte, gestionează resurse importante.

‘Am discutat, în consecinţă, şi despre guvernanţa corporativă. Un alt obiectiv important al nostru este să aducem acest mod de management la companiile statului şi i-am cerut domnului vicepremier să vină cu nişte ambiţii clar definite la câte companii să aplicăm Ordonanţa 109 – sperăm noi să fie amendată cu câteva clarificări în Parlament – şi aşa cum e ea este important ca în aceste companii de stat să avem nu numai viziune, ci şi managementul competent şi atunci să trecem la managementul profesionist. Statul să-şi definească foarte bine obiectivele, inclusiv prin reprezentanţii în AGA şi CA. Să avem chiar şi din partea reprezentanţilor statului o reprezentare profesionistă şi nu doar să punem acolo nişte oameni ca să aibă în plus la salariu, pentru că lucrează pe salarii mici la stat, din păcate aceasta a fost abordarea până acum’, a afirmat Cioloş.

Potrivit premierului, între aceste companii sunt câteva în jurul cărora s-ar putea dezvolta ‘nişte branduri naţionale’, pentru că gestionează resurse naturale ale României care pot fi puse în valoare printr-un management profesionist.

‘Deci, nu e obiectiv, aşa cum am mai auzit în stânga şi în dreapta, că vine Guvernul tehnocrat să vândă bunurile statului şi să facă privatizări. Nu în sensul acesta vedem noi lucrurile. Întâi trebuie să definim ce vrem cu ele, ce potenţial au şi pe urmă vedem cum valorificăm mai bine acest capital’, a spus Cioloş.

El a menţionat că de la Ministerul Economiei are aşteptări de redefinire a rolului statului în relaţia cu mediul de afaceri privat şi în modul de gestiune a companiilor la care statul are capital.

‘Vrem să venim cu o viziune de dezvoltare economică sustenabilă. (…) Vrem să lăsăm o viziune privind potenţialul de dezvoltare economică a României prin punerea în valoare a mediului economic privat, cât şi a găsirii locului în această dezvoltare economică a companiilor de stat pe care încă statul le coordonează’, a indicat Dacian Cioloş.

Te-ar mai putea interesa și
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Ungurii de la MVM CEEnergy negociază cu turcii de la Botas un nou acord de import de gaze
Firma ungară MVM CEEnergy este în negocieri cu compania turcă de gaze Botas pentru un nou acord de import de gaze, a anunţat Laszlo Fritsch, directorul general al grupului din Ungaria, transmite......
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit ...
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...