Banca Transilvania nu reuşeşte să detroneze BRD de pe locul doi, dar ar putea înregistra cel mai mare profit din sistem

Chiar şi cu un profit record de 2,4 miliarde de lei înregistrat în 2015, Banca Transilvania rămâne pe locul trei în sistemul bancar românesc, din punct de vedere al activelor. Preluarea Volksbank a adus câştiguri de 1,6 miliarde lei. Piaţa se aştepta încă de anul trecut ca, prin preluarea BRD, BT să treacă pe locul doi. Cu toate acestea, activele BT au ajuns la 47,24 miliarde de lei, în timp ce BRD Groupe Societe Generale a înregistrat 50, 18 miliarde de lei. La capitolul profit însă, s-ar putea să fie cel mai mare din sistem.
Economica.net - mar, 16 feb. 2016, 09:54
Banca Transilvania nu reuşeşte să detroneze BRD de pe locul doi, dar ar putea înregistra cel mai mare profit din sistem

Activele BT au crescut cu 32,6% faţă de finalul anului trecut, până la 47,240 miliarde de lei – din care creşterea organică a însemnat peste 10%. Veniturile operaţionale au ajuns la 2,286 miliarde de lei, cu 14,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, când erau de 2 miliarde de lei.

În schimb, BRD-Groupe Societe Generale a înregistrat, în 2015, un profit net de 445,4 milioane de lei, în creştere faţă de 2014, când rezultatul său net a atins 43,24 milioane de lei, potrivit situaţiei financiare postate pe Bursă.

La nivel consolidat, Grupul BRD a consemnat anul trecut un profit net de 467 milioane de lei, în comparaţie cu circa 68 milioane lei în 2014, ca urmare a diminuării în continuare a costului riscului, cu 45,8%, şi a reducerii cu 2,3% a cheltuielilor operaţionale, informează un comunicat presă postat pe site-ul Bursei de Valori (BVB).

În anul 2015, Banca Transilvania a acordat aproape 160.000 de credite noi, în valoare totală de peste 8,674 miliarde de lei, beneficiari fiind companii şi persoane fizice. Numărul de clienţi a crescut cu 14%, comparativ cu anul 2014, de la 1,89 milioane, la 2,15 milioane.

Banca Transilvania precizează că a continuat să se concentreze pe susţinerea sectorului IMM şi retail, alături de creşterea competenţelor în zone specializate – agribusiness şi finanţarea domeniului medical. BT Securities şi BT Leasing au reuşit anul trecut să atingă cote de piaţă semnificative şi, alături de BT Asset Management, să acopere o gamă largă de produse financiare integrate. Pentru 2016, Grupul Financiar Banca Transilvania şi-a propus dezvoltarea unui nou model de microfinanţare pentru continuarea susţinerii spiritului antreprenorial românesc – urban şi rural.

„Rezultatele financiare indică faptul că 2015 a fost cel mai bun an din istoria BT şi confirmă că am reuşit să ne atingem obiectivele de creştere organică, în paralel cu achiziţia şi integrarea Volksbank România. Suntem preocupaţi de eficientizarea, în continuare, a modelului nostru de business, de investiţii în oameni şi în tehnologie. În contextul unui climat global şi regional foarte volatil, pentru noi rămâne esenţială relaţia cu clienţii noştri, care va fi şi în continuare constructivă şi rezonabilă, iar noi vom avea o atitudine responsabilă şi raţională în tot ceea ce întreprindem. Vom continua să susţinem economia românească şi antreprenorii, indiferent de mărimea lor şi suntem optimişti privind potenţialul de dezvoltare a pieţei locale”, a afirmat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

De asemenea, Ömer Tetik, directorul General al Băncii Transilvania, declară că banca şi-a propus eficientizarea interacţiunii cu clienţii din toate segmentele, prin fluxuri şi produse mai accesibile, precum şi prin platforme tehnologizate.

„Creşterea organică şi focusul pe servicii de calitate sunt priorităţile noastre şi în 2016. În plus, prin competenţele noi dobândite în contextul achiziţiei şi integrării Volksbank România, suntem mai bine poziţionaţi pentru a fructifica noi oportunităţi”, mai afirmă Ömer Tetik.

La sfârşitul anului 2015, soldul creditelor Băncii Transilvania este cu 43,3% mai mare decât era la finalul anului 2014, în pofida continuării scoaterii de credite în afara bilanţului în această perioadă (694 milioane lei). În acelaşi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi este cu 27,8% peste nivelul de la sfârşitul anului 2014. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 9,75% din totalul portofoliului de credite al BT.

„Eficienţa operaţională BT este ridicată, raportul cost/venituri fiind de 49,85%, fără a include elementele majore determinate de integrarea Volksbank Romania atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli. Din punctul de vedere al impactului integrării Volksbank România privind rezultatele financiare, estimările prezentate de BT la Adunările Generale ale Acţionarilor Băncii Transilvania din aprilie şi octombrie a.c. sunt confirmate de rezultatele înregistrate la 31.12.2015. Banca Transilvania a acordat unui număr de aproape 34.000 de clienţi persoane fizice ai Volksbank România reduceri de aproape 1,5 miliarde de lei, prin conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea datoriei totale aferente creditelor curente”, se spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...