O delegaţie FMI merge la Chişinău la sfârşitul lunii februarie

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, va efectua o vizită de lucru la Chişinău în perioada 23-29 februarie 2016, anunţă miercuri mass-media de peste Prut.
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 07:04
O delegaţie FMI merge la Chişinău la sfârşitul lunii februarie

Scopul acestei vizitei este unul de documentare asupra evoluţiilor economice recente şi pentru a discuta politicile promovate de noul guvern moldovean în vederea menţinerii stabilităţii macroeconomice şi a perfecţionării guvernării.

Delegaţia FMI nu are mandatul de a negocia un program de asistenţă financiară cu Republica Moldova. De altfel, rezultatele acestei vizite nu vor fi discutate nici de către Consiliul executiv al FMI.

FMI şi Banca Mondială şi-a suspendat finanţarea către Republica Moldova în iunie 2015, iar ulterior şi Uniunea Europeană din cauza nerespectării angajamentelor asumate de către autorităţile de la Chişinău.

Fondul condiţionase atunci reluarea creditării Republicii Moldova prin lichidarea celor trei bănci (‘Banca de Economii’, ‘Banca Socială’ şi ‘Unibank’) implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al ţării la sfârşitul anului 2014, iar ulterior şi-a suspendat negocierile cu Chişinăul, după demisia guvernului premierului Chiril Gaburici.

O condiţie similară prezentase atunci şi Banca Mondială. Între timp, la Chişinău a mai căzut un guvern, cel al liberal-democratului Valeriu Streleţ, printr-o moţiune de cenzură la sfârşitul lunii octombrie 2015, iar situaţia economică s-a agravat.

La 1 februarie a.c., reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Alex Kremer, atenţiona autorităţile moldovene în legătură cu nefinalizarea auditului la cele trei bănci implicate în ‘jaful secolului’, potrivit Deutsche Welle.

După descoperirea fraudei, cele trei bănci au primit un credit de urgenţă din partea Băncii Naţionale a Moldovei, cu o garanţie guvernamentală de 9,4 miliarde de lei moldoveneşti (aproximativ 700 milioane de dolari) pentru a evita falimentul. Creditul urma să fie rambursat la 27 martie 2015, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La nivel neoficial se vorbeşte despre transformarea acestui credit în datorie internă, conform postului de radio citat.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...