A patra Revoluţie Industrială şi efectele ei asupra pieţei muncii

“Viitorul e deja aici, doar că nu e distribuit uniform”, spunea cândva, memorabil, eseistul canadian William Gibson. Ca în cazul tuturor schimbărilor disruptive care au precedat-o, A Patra Revoluție Industrială, cum a ajuns să fie numit acest fenomen care ne va schimba cu siguranță viețile în deceniile următoare, se manifestă întâi timid, prin unghere, prin semnale mai mult sau mai puțin ușor de descifrat. Dar ea vine, vine pentru toți. Pentru mulți, ea e deja aici, scrie portalul Revistei CARIERE.
Economica.net - joi, 18 feb. 2016, 12:43
A patra Revoluţie Industrială şi efectele ei asupra pieţei muncii

A Patra Revoluție e una a cunoașterii, a schimbului instantaneu și ubicuu de informații și cunoștințe, a accelerării inovației și a intrării tehnologiilor avansate în viața de zi cu zi. Iată la ce probleme trebuie să ne adaptăm. 

Polarizarea spațiului muncii

A patra revoluție industrială are tendința de a distruge ceea ce a treia a creat: clasa de mijloc. Oarecum în relație cu fenomenul descris mai sus apare și o polarizare a cerințelor din piața muncii. Revoluția cunoașterii face inutile funcțiuni din zona de mijloc, funcțiuni care erau îndeplinite până de curând de oamenii cu studii medii sau chiar superioare, fără mare specializare. Fenomenul nu e nou, gândiți-vă câte persoane cu școală de contabilitate lucrau în departamentul contabil al unei companii acum 30 de ani, sau câte posturi de casieri au desființat ATM-urile, etc. Dar tendința se accelerează.

Posturile care au și vor avea mare căutare sunt cele foarte specializate, de oameni foarte capabili, experți în domeniul lor. Va dispărea, de pildă, nevoia de diplome la metru, care nu spun nimic, și se va accentua nevoia unei educații de mare calitate, aplicată, vizionară, globală.

Inegalitatea

Acest nou fel de a crea valoare tinde să-i favorizeze pe cei care pot produce inovație disruptivă și pe cei care le sprijină ideile investind în ele. Există multă îndârjire în lume acum pentru că cei mai bogați 1% din bogații planetei dețin 50% din averea colectivă, mai mult decât cei mai săraci 3,6 miliarde!! E o cifră uluitoare, șocantă.

Citeşte integral articolul pe portalul Revistei CARIERE

Te-ar mai putea interesa și
Marjele de profit ale constructorilor auto chinezi au continuat să scadă în 2024 – Bloomberg
Marjele de profit ale constructorilor auto chinezi au continuat să scadă în 2024 – Bloomberg
Marjele de profit în industria auto din China s-au redus şi mai mult anul acesta, concurenţa acerbă afectând producătorii mai slabi de vehicule electrice (EV), transmite Bloomberg, relatează......
Azerbaijan Airlines susține că avionul său care s-a prăbușit în Kazahstan a suferit „interferenţe fizice şi tehnice externe”
Azerbaijan Airlines susține că avionul său care s-a prăbușit în Kazahstan a suferit „interferenţe fizice şi ...
Avionul Azerbaijan Airlines (AZAL) care s-a prăbuşit la 25 decembrie în Kazahstan, provocând moartea a 38 de persoane, ...
Libra Internet Bank introduce plăţile instant în euro
Libra Internet Bank introduce plăţile instant în euro
Clienţii Libra Internet Bank pot efectua, începând de vineri, plăţi în euro în doar câteva secunde, direct din aplicaţiile ...
Bulgaria – Adoptarea euro va creşte, probabil, preţurile pe piaţa imobiliară
Bulgaria – Adoptarea euro va creşte, probabil, preţurile pe piaţa imobiliară
Dacă Bulgaria adoptă moneda euro în iulie 2025, preţurile bunurilor imobiliare ar urma să crească şi mai mult şi ...