Cargill va investi 100 de milioane de dolari în Ucraina

Cargill, una dintre cele mai mari companii agro-business din lume, va investi 100 de milioane de dolari în construcţia unui nou depozit de cereale în portul ucrainean Yuzhny de la Marea Neagră, a anunţat, miercuri, premierul Arseny Yatseniuk, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 24 feb. 2016, 10:07
Cargill va investi 100 de milioane de dolari în Ucraina

Depozitul se află în apropierea celui mai mare oraş-port al Ucrainei, Odesa, şi aici vor putea fi depozitate anual cinci milioane de tone de cereale şi alte materii prime, a precizat ministrul Infrastructurii, Andriy Pivovarsky, după semnarea acordului.

Până în 2017, grupul american Cargill va putea opera depozitul.

În prezent, Ucraina poate livra aproximativ 35 de milioane de tone de cereale prin porturile sale maritime, dar Guvernul vrea să dubleze capacitatea de export în următorii cinci ani. În acest sezon, Ucraina ar urma să exporte un nivel record de cereale, de 37 de milioane de tone.

Săptămâna trecută, Cargill a anunţat că va înceta să mai comercializeze seminţe, îngrăşăminte şi pesticide în ţările din regiunea Mării Negre, în condiţiile în care compania îşi reduce operaţiunile ca urmare a scăderii preţurilor la materii prime.

Cargill a precizat că îşi va reduce imediat operaţiunile în Rusia, Ucraina, România şi Ungaria urmând să renunţe complet la afacerile din regiune până la finele lunii mai. Decizia de a renunţa la aceste operaţiuni va afecta aproximativ 180 de angajaţi, a estimat Cargill. În 2015, grupul avea 150.000 de angajaţi la nivel mondial dintre care aproximativ 25.000 în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Cargill a subliniat că intenţionează să crească volumul cerealelor pe care le cumpără din zonă chiar dacă nu va mai vinde seminţe şi pesticide în regiunea Mării Negre.

Pe piaţa din România, Cargill a intrat în anul 2001 şi, începând din 2008, distribuie o gamă largă de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte. La un moment dat, deţinea trei unităţi de stocare pentru distribuţia de inputuri.

Ţările din regiunea Mării Negre se numără printre cei mai mari producători şi exportatori de cereale, în special grâu şi porumb. Însă, creşterea stocurilor mondiale de cereale şi oleaginoase a dus la scăderea preţurilor, astfel că fermierii din întreaga lume şi-au revizuit cheltuielile, inclusiv pentru seminţe, pesticide şi îngrăşăminte.

Te-ar mai putea interesa și
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator de sisteme combinate de energie termică şi electrică (CHP) şi......
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...