Un erbicid a fost detectat în 14 mărci importante de bere germană

O nouă controversă loveşte Germania. După scandalul noxelor, care a afectat industria sa auto, acum urmează scandalul berii germane.
Economica.net - vin, 26 feb. 2016, 09:07
Un erbicid a fost detectat în 14 mărci importante de bere germană

Calitatea berii germane este pusă sub semnul întrebării, după ce o asociaţie ecologistă a anunţat joi că a descoperit urme de erbicid în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din ţară, relatează Reuters, citată de News.ro.

Reprezentanţii industriei şi Guvernului au încercat să minimalizeze importanţa raportului publicat de Institutul pentru Mediu din Munchen, ce ar putea fi lovitură grea pentru reputaţia ţării ca producător important de bere.

Potrivit studiului realizat de Institutul pentru Mediu din Munchen, în produsele celor mai vândute 14 mărci de bere din Germania a fost detectat peste 0,1 micrograme de glifosat, un erbicid utilizat pe scară globală din anii ’70. Nivelul maxim permis este de 0,1 micrograme în litrul de apă.

Berea Hasseroeder, produsă în landul Saxonia-Anhalt, din estul ţării, conţine cel mai ridicat nivel – 29,74 microgram de glifosat pe litru. Cel mai scăzut nivel, 0,46 micrograme pe litru, a fost detectat în berea Augustiner, produsă la Munchen.

Potrivit institutului de la Munchen, producătorii de bere nu monitorizează sufficient de atent ingredientele primite.

Asociaţia berarilor Brauer-Bund a transmis, într-un comunicat, că studiul a fost făcut pe un număr mic de eşantioane, iar rezultatele nu sunt credibile.

La rândul său, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor a dat asigurări că nivelul de erbicid detectat nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

„Un adult ar trebui să bea în jur de 1.000 de litri pe bere pe zi pentru a ingesta o cantitate suficient de mare încât să îi afecteze sănătatea”, se arată într-un comunicat.

Potrivit Reinheitsgebot, legea germană a purităţii – una dintre cele mai vechi legi de siguranţă alimentară din lume, impusă în urmă cu 500 de ani – berarii trebuie să folosească numai malţ, hamei, drojdie şi apă.

ECONOMICA.NET a scris, aici, despre erbicidul pe bază de glifosat lansat de Monsanto şi pe piaţa din România, şi despre controversa din jurul său. CIRC (Centre international de recherche sur le cancer – Centrul Internaţional pentru Studierea Cancerului), care are sediul în Lyon şi este în subordinea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a clasificat acest erbicid ca „nivel 2A”, adică posibil cancerigen. În pofida acestui fapt, Uniunea Europeană a dat aviz pozitiv produsului, şi anul trecut se pregătea să reînnoiască avizul pentru încă 10 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin atinge un nou maxim istoric, în timp ce creșterea post-electorală continuă
Bitcoin atinge un nou maxim istoric, în timp ce creșterea post-electorală continuă
Bitcoin a stabilit miercurea trecută un nou maxim istoric de 93.480 de dolari, în timp ce rezultatul alegerile prezidențiale din SUA continuă să stimuleze piețele cripto....
Paradoxul energetic în timpul președinților Trump și Biden
Paradoxul energetic în timpul președinților Trump și Biden
Sloganul „Drill, baby, drill!” - “Forează frate, forează!” apărut în timpul campaniei lui Donald Trump a fost ...
DSVSA Tulcea: Pește din Delta Dunării este bun pentru consum. Mirosul reclamat de pescarii este cauzat de scăderea adâncimii apei
DSVSA Tulcea: Pește din Delta Dunării este bun pentru consum. Mirosul reclamat de pescarii este cauzat de scăderea adâncimii ...
Laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a analizat, de la începutul ...
Războiul fermierilor – Agricultorii din Franţa au instaurat un baraj la frontiera cu Spania
Războiul fermierilor – Agricultorii din Franţa au instaurat un baraj la frontiera cu Spania
Fermierii francezi au lansat marţi o operaţiune de anvergură în apropierea frontierei franco-spaniole, prin instaurarea ...