Viitură pe Dunăre. Hidroelectrica vinde curent la preţ de „eolieni”

Hidroelectrica a încheiat o nouă tranzacţie pe bursa de energie la un preţ mult mai mic decât piaţa. Compania trebuie să vândă mult curent acum, chiar şi la preţuri mici, pentru că, mai ales pe Dunăre, este viitură, deci turbinele funcţionale de la Porţile de Fier se învârt la foc continuu.
Economica.net - lun, 29 feb. 2016, 09:33
Viitură pe Dunăre. Hidroelectrica vinde curent la preţ de

Hidroelectrica a vândut, joi, 43.680 de MWh de energie în bandă la un preţ de 139 de lei/MWh. Este unul dintre cele mai mici preţuri cu care a ieşit Hidroelectrica pe bursă, în contractele bilaterale, de la înfiinţarea acestei pieţe, mai mic cu peste 15% faţă de media trazacţiilor din ultimele lun pentru acest tip de energie. Cumpărătorul este trader-ul Elsaco Energy, perioada de livrare este 1 aprilie 2016 – 30 iunie 2016, iar contractul are o valoare de 6,07 milioane de lei. Cu doar o săptămână în urmă, Hidroelectrica a vândut energie la 144 de lei/MWh către RCS&RDS, un preţ de asemenea foarte mic, comparativ cu media de preţ a tranzacţiilor de pe bursă din ultimele luni, care este între 160 şi 170 de lei/MWh.

Preţul din contractul pe care Hidroelectrica tocmai l-a încheiat cu Elsaco este foarte apropiat de cel de pe piaţa reglementată, a consumatorilor casnici, stabilit de ANRE, care este de 135 de lei/MWh. Un asemenea nivel de preţ este mai degrabă întâlnit la producătorii de energie din surse neconvenţionale, eoliene şi fotovoltaice, care sunt subvenţionaţi de consumatorii din România. Niciun producător „clasic” de energie din România, fie termocentrale pe cărbune, gaz sau Nuclearelectrica, nu poate coborî la sub 150 de lei/MWh, pentru că ar însemna să vândă sub costuri.

Preţul de cost al Hidroelectrica, potrivit datelor furnizate de administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, este de 110 lei/MWh. „În această perioadă în care avem viitură, putem într-adevăr să vindem energie la preţuri mici. Da, este unul dintre cele mai mici preţuri cu care am vândut energie pe piaţa OPCOM a contractelor bilaterale”, a declarat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza.

Pe piaţa reglementată, energia provine din două surse, hidro şi nuclear. Companiei Hidroelectrica i s-a impus, pentru 2016, livrarea unei cantităţi de energie de 2,7 TWh, la 120 de lei/MWh, iar Nuclearelectricii livrarea a 1,5 TWh, la 162 de lei/MWh.

În prezent, debitul Dunării se situează la 8.900 de mc/ secundă la intrarea în ţară, aproape dublu faţă de valorile normale pentru luna februarie, care sunt de 5.300 de mc/secundă.

Hidroelectrica este a doua cea mai mare companie aflată în portofoliul statului român, după Romgaz. Este, de asemenea, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie din România, excepţie fiind regenerabilele (care sunt subvenţionate), şi are o capacitate instalată de 6.400 de MW. Compania este în insolvenţă încă din 2012.

Elsaco Energy este o companie din domeniul construcţiei de utilităţi, dar activează şi pe bursa de energie OPCOM. Este deţinută de omul de afaceri Valeriu Iftime.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...