‘În 2015 Bursa a stat pe loc. Au fost atât de puţine evenimente în piaţa de capital românească, în principal din cauza, în ansamblul cumulului de factori interni şi externi, a unui abandon al principalului emitent de pe piaţă – guvernul – de a continua listările. Este clar că în România, astăzi, nu se mai poate vorbi de nicio privatizare prin negociere directă sau cu un investitor strategic. Astea sunt de domeniul trecutului, cazurile Oltchim şi CFR Marfă sunt înmormântate. Astăzi singura posibilitate de a face un transfer al proprietăţii statului către proprietatea privată este pe bursă. Avem un an şi jumătate de când listările au stagnat şi nu există în momentul de faţă nicio certitudine că s-ar putea ca ele să continue în acest an’, a afirmat oficialul ASF.
Potrivit vicepreşedintelui ASF, piaţa se află acum într-o zonă în care companiile româneşti nu reuşesc să se capitalizeze.
‘Nu cred că la orizont vor apărea transferuri ale proprietăţii statului. Suntem într-o zonă unde nu reuşim să capitalizăm companiile româneşti. De la IPO-ul (oferta publică iniţială) Electrica nu îmi aduc aminte ca vreo altă companie să fi reuşit să se capitalizeze, deşi foarte multe ar avea nevoie. În paralel cu vânzarea pachetelor de stat (de acţiuni deţinute de stat la companii – n.a.), realizarea IPO-urilor reprezintă azi sursa fundamentală de capitalizare a unei companii’, a arătat Mircea Ursache.
Vicepreşedintele ASF a mai spus că este încrezător în creşterea Bursei ca urmare a listărilor începând cu anul 2017, inclusiv listări ale unor companii private.