Speculaţiile privind viitorul lui Andersson s-au intensificat, în principal în presa rusă, după ce pierderile AvtoVAZ s-au triplat de la 25 miliarde ruble în 2014 până la 73,85 miliarde ruble (930 milioane de dolari) anul trecut. Renault a decis să deprecieze valoarea investiţiei sale la AvtoVAZ cu 225 milioane de euro, până la 91 milioane de euro.
Adresându-se jurnaliştilor la Salonul Auto de la Geneva, Ghosn a refuzat să acorde orice asigurări privind rămânerea lui Andersson la conducerea celui mai mare producător auto din Rusia. Contractul suedezului de 60 de ani urma să fie reînnoit în cursul acestui an.
‘Zvonurile vor continua până când Board-ul va decide să facă schimbări, care sunt normale la un anumit moment. Conducerile vin şi pleacă’, a precizat Ghosn.
Sub conducerea lui Andersson, AvtoVAZ a concediat mulţi angajaţi, a diminuat costurile şi a încercat să reducă corupţia şi ineficienţa.
Ghosn a subliniat că posibila înlocuire a lui Andersson nu ar trebui să fie văzută ca o reacţie la performanţele financiare ale AvtoVAZ, afectate de problemele economice din Rusia.
Vânzările de automobile pe piaţa rusă s-au prăbuşit cu 36% anul trecut pe fondul intrării în recesiune a economiei ruseşti din cauza sancţiunilor internaţionale şi a scăderii preţului petrolului.
Renault deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează AvtoVAZ, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deţine un pachet de 17,13% iar corporaţia rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%. Împreună, Renault, Nisan şi AvitVAZ au fost responsabili pentru aproximativ o treime din cele 1,6 milioane de autoturisme noi vândute anul trecut în Rusia însă cu toate acestea vânzările lor combinate au scăzut cu 32% în ritm anual.