Popoviciu a câştigat procesul la CEDO. Statul român, obligat să plătească daune morale de 4.500 euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi statul român să-i plătească omului de afaceri Gabriel Popoviciu daune morale de 4.500 de euro, găsind admisibilă plângerea acestuia că a fost reţinut aproape nouă ore în sediul DNA în 2009 fără bază legală, informează instituţia într-un comunicat postat pe site-ul său şi consultat de Agerpres.
Economica.net - mar, 01 mart. 2016, 13:39
Popoviciu a câştigat procesul la CEDO.  Statul român, obligat să plătească daune morale de 4.500 euro

În plângerea sa, Popoviciu scrie că a fost reţinut timp de aproape nouă ore într-o sală de aşteptare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost convocat cu mandat de aducere pentru a fi audiat, înainte de a face obiectul unei ordonanţe de plasare în arest preventiv.

Conform textului verdictului, Popoviciu a fost adus la DNA în jurul orei 15.00 pentru a fi audiat sub suspiciunea de abuz de putere şi de corupţie. În cele din urmă a fost audiat de anchetatori şi la ora 23.30 i-a fost adusă la cunoştinţă ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore, care ulterior a fost prelungită până la 25 martie 2009, dată la care Popoviciu a fost pus în libertate cu interdicţia de a părăsi teritoriul timp de 30 de zile.

Această interdicţie a fost reînnoită de mai multe ori, pe o durată totală de trei luni, DNA şi tribunalele competente considerând că există motive plauzibile de a suspecta că Popoviciu a comis infracţiunea de care este acuzat şi că ridicarea interdicţiei ar fi contrară unei bune administrări a justiţiei, se menţionează în comunicatul citat.

Invocând articolul 5.1 al Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, Popoviciu a reclamat că a fost reţinut fără bază legală timp de aproape nouă ore la sediul autorităţilor de cercetare. De asemenea, în baza articolului 2 al protocolului nr. 4 din Convenţie privind libertatea de circulaţie, el reclamat la CEDO că interdicţia de a părăsi ţara dictată nu a fost justificată în cazul său.

CEDO a ajuns la concluzia că reclamaţia în baza articolului 5.1 este admisibilă şi condamnă statul român la plata a 4.500 de euro către reclamant de la data la decizia rămâne definitivă, în termen de trei luni, în moneda naţională, la cursul existent la momentul verdictului.

Pe de altă parte, CEDO a decis că că articolul 2 al protocolului 4 al Convenţiei, cel privitor la libertatea de circulaţie, nu a fost încălcat prin impunerea interdicţiei de a părăsi ţara.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...