Potrivit Saxo Bank, aurul nu a mai avut acelaşi suport din partea pieţelor adiacente, pe măsură ce turbulenţele de pe pieţe s-au diminuat, iar acţiunile au crescut în preţ pe bursele din pieţele emergente, dar şi în cele dezvoltate. Un raport bun de pe piaţa muncii din SUA nu a fost suficient să reducă entuziasmul, aurul atingând cel mai înalt nivel de preţ din ultimul an.
Metalele industriale, conduse de zinc şi nichel, au avut cel mai bun parcurs din luna ianuarie. Accelerarea a fost generată de evoluţia pozitivă a cuprului şi de speranţele legate de Congresul Naţional al Poporului din China, început la 5 martie a.c.
Ţiţeiul a crescut pentru a treia săptămână consecutiv, pe măsură ce poziţiile short s-au diminuat şi prognoza a început să arate mai bine. În pofida datelor fundamentale negative, traderii au găsit o zonă de confort în încetinirea producţiei din SUA, întreruperile de furnizare de ţiţei din OPEC şi aşteptările potrivit cărora, la 20 martie a.c., se va ajunge la o limitare a producţiei între statele OPEC şi cele din afară organizaţiei.
‘Trendul bear nu se încheie cu ştiri bune; se blochează doar când nu mai scade pe ştiri rele’, a declarat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
Ţiţeiul şi alte mărfuri dependente de creştere, cum sunt metalele industriale, au crescut chiar şi fără ajutorul datelor fundamentale care au rămas într-o zonă de provocări.
Specialiştii Saxo Bank consideră că traderii şi investitorii se înghesuie din nou acum, la aur, iar fiecare scădere minoră e văzută că o invitaţie la cumpărare. Produsele exchange-traded bazate pe aur au primit peste 7 miliarde de dolari din partea investitorilor anul acesta. Este cea mai mare ‘goană după aur’ de când a fost introdusă relaxarea cantitativă de FOMC, la începutul lui 2009.
Trecând bine de 1.205 dolari/uncie, aurul îşi caută următorul prag de suport la 1.308 dolari/uncie, adică exact valoarea maximă din 2015.
Trendul de scădere se va opri, cel mai probabil, la 1.225 dolari/uncie sau, cel mai sigur, la 1.190 dolari/uncie, estimează economiştii Saxo Bank.
Preţul ţiţeiului continuă să crească, pe măsură ce riscul unei noi prăbuşiri dispare. Îmbunătăţirea de sentiment a dus la scăderea volatilităţii până la cel mai jos nivel din luna ianuarie, când şi-au făcut apariţia poziţiile speculative short.
Producţia din SUA este din nou pe o linie clară descedentă, cu un trend ce a început acum şase săptămâni. O creştere sezonieră a stocurilor este încă posibilă, mai ales în Cushing, Oklahoma, hub-ul de livrare pentru contractele futures pe ţiţei WTI. Nivelul stocurilor acolo a crescut cu 1,2 milioane de barili (atingând 66,3 milioane barili), deloc departe de capacitatea maximă, estimată la 73 milioane de barili.
Producătorii OPEC şi non-OPEC intenţionează să se întâlnească la 20 martie a.c., în încercarea de a ajunge la o înţelegere privind limitarea producţiei globale. Întreruperile de livrare din zonele controlate de kurzi din nordul Irakului, cu un debit zilnic de 600.000 barili/zi, şi din Nigeria au dus la scăderi de livrare în februarie, lucru care a ajutat la ‘ingerarea’ noului flux de producţie din Iran.
Ţiţeiul Brent a atins nivelul de rezistenţă de 37.40 dolari/baril, care este nivelul vânzărilor masive din perioada octombrie 2015-ianuarie 2016. O trecere peste acest nivel ar însemna o îndreptare spre 40 dolari/baril, în timp ce pesimiştii cred că trendul negativ ar putea cocheta din nou cu preţul de 33 dolari/baril, se arată în studiul Saxo Bank.
Saxo Bank oferă investitorilor privaţi şi clienţilor instituţionali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacţionare şi investiţii, portalul comunităţii sale financiare, TradingFloor.com, fiind prima platformă de tranzacţionare socială muli-asset.
Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga şi deţine birouri în 26 de ţări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa şi Australia.