”Chiar şi după eliminarea variaţiilor sezoniere care din 2013 încoace impulsionează optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie – iunie, ne rămâne imaginea pozitivă a 23 de trimestre consecutive de intenţii pozitive privind angajările, din care ultimele cinci trimestre de previziuni nete de angajare relativ stabile, din două cifre. Tendința spre o continuare a creşterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simțite, atât prin înmulțirea oportunităților pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și prin intensificarea competiției pentru talentele disponibile,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
Previziunile de angajare sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile București și Ilfov, Centru și Sud-Vest fiind cei mai optimiști în privinţa creşterii numărului de salariaţi în următoarele trei luni. În toate regiunile antemenţionate, previziunile nete de angajare sunt de +16%.
Previziunea netă de angajare se obţine ca diferenţă dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în organizaţia pe care o reprezintă, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, valorile citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.
În regiunea București și Ilfov, angajatorii raportează de altfel perspectivele de creştere a numărului de salariaţi cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trimestrul III/2011. Previziunea netă de angajare din această regiune se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale faţă de trimestrul I al acestui an şi de trimestrul II din 2015.
Îmbunătățiri semnificative se raportează şi în regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare se consolidează la cele mai ridicate niveluri, din trimestrul II al anului 2008.
Doar 2% dintre angajatorii din regiunea Sud-Vest vor să scadă numărul de salariaţi în următoarele trei luni – procentul cel mai scăzut din întreaga țară.
Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste în privinţa creşterii numărului de salariaţi, după cum indică previziunea netă de angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimişti. Previziunea netă de angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul I din 2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, faţă de trimestrul II din 2015.
În nouă din cele 10 sectoare de activitate cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la creșteri ale numărului de salariaţi intervalul aprilie – iunie 2016.
41% dintre angajatorii din Industrie prelucrătoare spun că vor face angajări în trimestrul II. Previziunea netă de angajare în Industrie prelucrătoare se îmbunătăţeşte cu 5, respectiv 4 puncte procentuale faţă de trimestrele I din 2016 şi II dn 2015, atingând la nivelul de +26%, cel mai optimist nivel raportat din trimestrul IV/2012 până în prezent.
Angajatorii din Comerț cu ridicata și cu amănuntul își mențin optimismul în privința angajărilor, exprimând o previziune de angajare de +18%, care slăbește totuși cu 5, respectiv 3 puncte procentuale faţă e trimestrul I și trimestrul II din 2015.
Singurul sector în care angajatorii anunță intenții de reducere a numărului de angajați rămâne Energie electrică, apă, gaze, unde previziunea netă de angajare (în prezent -6%) a avut valori pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.
Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizației, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o previziune netă de angajare de +22%. Angajatorii din organizații cu până la 10 angajați și cei din organizații mijlocii, cu până la 249 angajaţi, sunt cei mai prudenţi în privinţa creşterii numărului de angajaţi în al doilea trimestru din 2016.
Un suflu de optimism mai puternic, mai ales în regiuni precum cea de Sud-Vest, unde în trecut s-au raportat unele din cele mai slabe Previziuni, dar și București și Ilfov, unde-și au sediul o bună parte din companiile active în România, este o evoluție auspicioasă, care dă celor aflați în căutarea unui loc de muncă motive să spere la mai multe oportunități de a găsi jobul care li se potrivește, a adăugat Valentin Petrof.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 58.000 de angajatori din 42 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate în egală măsură de analiști financiari și economici din întreaga lume în evaluarea situației piețelor de forță de muncă.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 13 – 26 ianuarie 2016 pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.