Sentinţa în dosarul Microsoft se va da pe 24 martie. DNA cere pedepse cu executare

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au terminat de judecat miercuri dosarul Microsoft, în care sunt inculpaţi pentru fapte de corupţie fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş.
Economica.net - mie, 09 mart. 2016, 11:10
Sentinţa în dosarul Microsoft se va da pe 24 martie. DNA cere pedepse cu executare

Judecătorii au anunţat că vor da sentinţa în acest caz pe data de 24 martie.

La acest ultim termen al procesului procurorul de şedinţă a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru şi confiscarea specială a unor sume de bani, respectiv 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoş, 7,5 milioane dolari şi 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru şi 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan.

De cealaltă parte, avocaţii inculpaţilor au solicitat condamnarea la pedepse cu suspendare a clienţilor lor, invocând diverse motive.

Astfel, avocatul lui Dorin Cocoş a spus că acesta a formulat un denunţ şi a colaborat cu procurorii DNA, şi-a recunoscut faptele, astfel încât pedeapsa maximă pe care ar trebui să o primească ar fi de 2 ani închisoare cu suspendare.

De asemenea, avocatul lui Nicolae Dumitru a cerut ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile acestuia, arătând că omul de afaceri a achitat 2 milioane de dolari şi un milion de euro, reprezentând prejudiciul reţinut în cazul lui.

Toţi cei patru inculpaţi au declarat în ultimul cuvânt că regretă faptele comise şi au cerut să fie condamnaţi la închisoare cu suspendare sau prestarea de muncă în folosul comunităţii.

‘Regret din suflet că am ajuns să comit o faptă penală. Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere, ca să pot munci şi să câştig banii pe care i-am însuşit şi să-i dau statului’, a afirmat Dorin Cocoş.

‘Azi am realizat că am greşit. Îmi pare rău, a fost o situaţie, într-un fel gândeşti la 53 de ani, altfel la 40 şi deloc la 20. Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunităţii. Vreau să fiu liber şi să-mi văd copiii’, a declarat Gabriel Sandu.

‘Regret faptele. În primul rând, regret că am intrat în politică. Merit o pedeapsă proporţională cu fapta mea. Vreau să fac muncă în folosul comunităţii, fără să fiu remunerat’, a spus şi fostul primar Gheorghe Ştefan.

De asemenea, omul de afaceri Dumitru Nicolae a susţinut că regretă ‘profund’ faptele pe care le-a comis şi speră să repare ce a greşit.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

‘La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 – 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României’, preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...