Reprezentanţii lanţurilor de retail, confuzi după noua propunere legislativă. „Ce înseamnă produs românesc?”

Noua propunere legislativă care cere ca pe 50% din spaţiul de vânzare al marilor magazine să fie marfă autohtonă stârneşte confuzie în rândul comercianţilor consultaţi de News.ro, care se declară depăşiţi de valul de propuneri legislative pe această temă si spun că este greu de definit ce înseamnă produs românesc.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 13:40
Reprezentanţii lanţurilor de retail, confuzi după noua propunere legislativă.

O nouă propunere legislativă, depusă miercuri la Senat, prevede că marile magazine ar putea fi obligate, prin lege, să asigure cel puţin 50% spaţii de expunere şi vânzare pentru produsele alimentare româneşti, şi 20% pentru produsele locale, excepţie făcând lunile de iarnă, când legumele şi fructele de import pot reprezenta 70% din oferta magazinelor.

Propunerile parlamentarilor care vor să vadă în magazine cât mai multă marfă tradiţională sunt dificil de pus în practică deocamdată, potrivit reprezentanţilor marilor reţele de retail.

Aceştia susţin că în momentul de faţă este imposibil să se aprovizioneze cu legume şi fructe, carne sau lapte din România pe parcursul unui an întreg, pentru că fermierii români nu au capacitatea de a livra constant şi în cantităţi suficiente produse autohtone.

„Înainte să le mai vină idei, parlamentarii trebuie să stabilească exact ce înseamnă produs românesc?! Nu pot să am nicio părere despre această nouă propunere legislativă, atâta timp cât mai există una la fel în dezbatere la Comisia de Agricultură şi care vine cu modificări la Legea 321/2009. E stupid să comentez o modificare la modificări”, a declarat, pentru News.ro, vicepreşedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din România (AMRCR), Florin Căpăţână.

La Comisia de Agricultură se dezbate, în prezent, propunerea senatorului PSD de Suceava Ovidiu Donţu, care instituie obligaţia ca 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate în supermarketuri să fie din producţie românească, în caz contrar magazinele urmând a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.

Şi această propunere completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin introducerea unui capitol referitor la obligaţiile speciale ale comercianţilor de tip cash&carry, supermagazin sau hipermagazin.

Potrivit proiectului, vor face excepţie de la regula celor 51 de procente doar lunile de iarnă, decembrie-februarie, când legumele şi fructele din import vor putea reprezenta circa 70% din ofertă.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Unităţile de procesare din România au colectat, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 960.594 tone de lapte de vacă, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului......
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, are o cifră de afaceri consolidată pro-forma de ...
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motors l-a desemnat vineri pe Jose Munoz, responsabil pentru operaţiunile sale din ...
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să îşi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancţiuni menţin preţurile ...