Potrivit acestora, situaţia este monitorizată zilnic de echipe de pompieri, poliţişti de frontieră şi specialişti de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) şi ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor riverane Dunării.
De asemenea, a anunţat ISU Olt, Dunărea a inundat şi 45 hectare de păşune şi 18 hectare de pădure din Corabia. Toate suprafeţele inundate la Gârcov şi Corabia sunt situate în albia majoră a fluviului (lunca Dunării).
Debitul Dunării la Corabia a fost duminică dimineaţa de 11.810 metri cubi pe secundă, aproape de două ori mai mare faţă de media multianuală a lunii martie care este de 6.700 metri cubi pe secundă.
O avertizare Cod portocaliu este în vigoare pe sectorul de Dunăre din judeţul Olt până pe 18 martie, în această perioadă fiind preconizate creşteri de debite şi niveluri.
Lunca Dunării din zona Corabia – Gârcov este inundată de fiecare dată când fluviul depăşeşte la Corabia cota de inundaţii, respectiv 550 de centimetri. În martie 2012, când nivelul Dunării a ajuns la Corabia la 605 centimetri, apele revărsate ale fluviului au ajuns la o distanţă de 50 de metri faţă de câteva gospodării din Gârcov, construite în zona inundabilă.
Dunărea a inundat păşunea din albia majoră din zona Corabia şi în 2006, 2010 şi 2014. În 2006, apa a ajuns la Corabia la un nivel de 800 de centimetri, atunci fiind afectate mii de hectare de terenuri agricole, gospodării, obiective economice.