Oprescu (ARB): Un român din 12 mai are încredere în sistemul bancar, mai puţin decât în 2009

Un român din 12 mai avea încredere în sistemul bancar în 2014, numărul acestora coborând foarte mult faţă de 2009, când un român din cinci se declara neîncrezător în bănci, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi preşedinte al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 13:00
Oprescu (ARB): Un român din 12 mai are încredere în sistemul bancar, mai puţin decât în 2009

‘S-a vorbit foarte mult despre încredere. În contextul actual, dacă în 2009 unul din cinci români avea încredere în sistemul bancar, la nivelul anului 2014 un român din 12 mai avea o părere bună despre bănci. În 2015, probabil că încrederea a coborât şi mai jos. Se pune problema cum ar trebui să răspundă sistemul bancar la această eroziune a sistemului bancar. Răspunsul pe care noi l-am găsit la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor este să adresăm conceptul de reconstrucţie a încrederii prin identificarea a trei piloni”, a spus Oprescu.

Potrivit acestuia, cei trei piloni sunt: comunicarea, transparenţa şi educaţia financiară.

„Primul este comunicarea, care trebuie să ducă la consolidarea relaţiei pe care industria bancară trebuie să o aibă cu mass-media. Comunicarea trebuie făcută şi în perioade de acalmie. Îmi asum, în numele asociaţiilor bancare, această lentoare care, pe undeva, este proprie sistemului bancar şi sistemului financiar. Eu cred că, în momentul de faţă, sistemul bancar încearcă să comunice mai bine, chiar pe fondul unei carenţe de credibilitate. Un al doilea pilon este cel de transparenţă. În zona de transparenţă, vorbim despre informarea clienţilor, de standardizarea şi simplificarea mesajelor către clienţi. Nu în ultimul rând discutăm de educaţie financiară”, a explicat Sergiu Oprescu.

El a adăugat că băncile trebuie să se axeze mai mult pe comunicare în raport cu clienţii şi trebuie să explice mai mult noţiunile de bază.

„Cred că trebuie să explicăm mai mult, să ne axăm mai mult pe comunicare, în sensul explicării noţiunilor de bază. Noi trebuie să plecăm, de fiecare dată, de la elementele normale, naturale, de a explica ce se întâmplă atunci când o bancă comercială îşi desfăşoară activitatea în mod normal. Se fac confuzii între băncile de investiţii şi băncile comerciale”, a atras atenţia oficialul ARB.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Institutul Bancar Român (IBR) au organizat, luni, conferinţa cu tema „Rolul industriei financiare în economie şi costul educaţiei financiare’.

Evenimentul face parte din cadrul celei de-a doua ediţii a programului ‘European Money Week’, derulat la sediul IBR în perioada 14 – 18 martie.

Programul ‘European Money Week’, care a debutat în anul 2015, se desfăşoară simultan în statele membre ale Uniunii Europene, fiind o acţiune iniţiată de asociaţiile bancare membre ale Federaţiei Bancare Europene (FBE). Obiectivul derulării programului la nivelul UE este creşterea nivelului de conştientizare a importanţei educaţiei financiare.

În prima ediţie a ‘European Money Week’, ARB a lansat site-ul dedicat de educaţie financiară www.educatiefinanciara.info în dorinţa de a promova pentru publicul larg informaţiile de natură financiar-bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligaţiilor şi riscurilor de natură financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...