Într-un comunicat de presă publicat pe pagina sa de Internet, CEZ a precizat că anul trecut profitul său net ajustat în funcţie de efectele extraordinare a fost de 27,7 miliarde coroane, cu aproape 700 milioane de coroane peste estimărilor analiştilor. Cu toate acestea, compania a subliniat că în 2016 se aşteaptă la un profit net ajustat de 18 miliarde coroane (739 milioane de dolari), cu peste o treime mai mic decât în 2015, ca urmare a scăderii preţurilor la electricitate şi a majorării deprecierilor de active.
‘Implementarea cu succes a programului de creştere precum şi reducerile sistematice de costuri au ajutat la reducerea impactului scăderii preţurilor la electricitate’, a declarat directorul general de la CEZ, Daniel Benes.
La fel ca şi alte companii europene de utilităţi, CEZ a fost afectat anul trecut de scăderea preţurilor la electricitate. În plus, anul trecut CEZ a pierdut aproximativ 100 de milioane de dolari ca urmare a unor întreruperi neprogramate ale producţiei de electricitate la centrala nucleară din Cehia. Din cauza unor probleme tehnice, trei din cele patru reactoare ale centralei nucleare de la Dukovany au fost oprite timp de mai multe luni în cursul anului trecut.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.