Jiru a subliniat ca necesarul de finanțare al datoriei publice in acest an este de 71 de miliarde de lei, din care 49 de miliarde lei sunt scadenți pe piața interna, unde costurile sunt mai mici, dar si scadențele mai mici.
Datoria publica a României este una dintre cele mai scăzute din Europa, nivelul acesteia fiind la ora actuala de 39% din PIB. În acest contex, Enache Jiru a subliniat ca deficitul anual al unei ţări nu trebuie sa depășească anual 10% din PIB. Din 2014, România a reușit acest lucru şi chiar şi in 2016 deficitul va fi de 21 de miliarde de lei.
„Acest lucru l-am reușit prin promovarea împrumuturilor pe termene din ce in ce mai lungi ceea ce face ca an de an datoriile care vin la scadenţă sa fie din ce in ce mai mici”, spune Jiru.
Povestind despre redeschiderea euroobligațiunilor din acest an, Jiru a precizat ca a primit întrebări legate de legea dării in plata, motiv pentru care a subliniat ca aceste îngrijorări externe riscă să se transforme in costuri crescute ale datoriei publice. Astăzi costul este foarte redus, de 1,4% din PIB