Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România – INS

Numărul turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică din România a fost de 2,231 milioane, iar cheltuielile totale ale acestora au fost de 5,634 miliarde de lei, adică 2.525 lei în medie de persoană, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), remis, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 17 mart. 2016, 08:27
Turiştii străini au cheltuit anul trecut în medie 2.525 de lei de persoană în România - INS

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în anul 2015, l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (55,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 59,5% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România anul trecut l-au reprezentat călătoriile în scop particular (44,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (62%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53,3%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (90,2%).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,4%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,4%.
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut anul trecut o pondere de 61% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România în 2015 a fost avionul (77,8% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 8,7%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1%.

În ceea ce priveşte trimestrul IV al anului trecut, principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 54,8% din total.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (42,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (63%).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în ultimele trei luni ale anului trecut, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,8%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (88,4%).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 15,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 37,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor 35,3%.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 47,9% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 29,5% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România în trimestrul IV din 2015 a fost avionul (78,5% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare şi autobuze cu 9,4%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP Braşov. ...
Producția de mașini a României a urcat, după primele zece luni din 2024, la 466.838 de unități
Producția de mașini a României a urcat, după primele zece luni din 2024, la 466.838 de unități
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde ...
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...