Băncile româneşti ar putea vinde credite neperformante de 3 miliarde de euro în 2016 – estimare KPMG

KPMG apreciază că băncile româneşti vor vinde în 2016 credite neperformante de circa 3 miliarde de euro. Dintr-un estimat de 12 miliarde de euro, băncile româneşti au vândut din 2013 până în prezent neperformante de 3,5 miliarde de euro. Vizate vor fi portofoliile de credite ale companiilor unde băncile sunt supraexpuse. Nu vor lipsi nici tranzacţiile care vizează modificarea acţionarilor sau a diverse active din sectorul bancar (părţi bune, părţi rele ale unei bănci).
Gabriela Ţinteanu - joi, 17 mart. 2016, 21:57
Băncile româneşti ar putea vinde credite neperformante de 3 miliarde de euro în 2016 - estimare KPMG

Estimarea totală a creditelor neperformante din România se ridică la 12 miliarde de euro, din care până acum au fost vândute doar 3,5 miliarde de euro, conform firmei de consultanţă KPMG România. Majoritatea neperformantelor sunt credite acordate înainte de 2008 şi restructurate după această dată. În 2015 au fost tranzacţionate neperformante de o valoare nominală de 2,260 miliarde.

Pentru 2016 se aşteaptă o accelerare a tranzacţiilor cu credite neperformante, valoarea nominală totală a pachetelor vândute putând atinge 3 miliarde de euro. “Pieţei de cesiuni şi creanţe în acest an îi va lipsi o tranzacţie de nivelul celei de anul trecut, între BCR şi consorţiul de cumpărători condus de Deutsche Bank, de 1,2 miliarde euro. Potenţialul pieţei este însă unul undeva între 1,5 şi 3 miliarde de euro ca valoare nominală a creditelor neperformate de tranzacţionat anul acesta”, spune Răzvan Nan, Director Asociat, Deal Advisory, KPMG România.

Acesta precizează că anul 2016 va fi unul în care curăţirea bilanţurilor băncilor va continua într-un ritm accelerat, iar piaţa va fi probabil dominată de tranzacţionarea unor expuneri complexe către grupuri de firme pe care băncile le-au împrumutat prea mult faţă de nivelul previzionat de afaceri al acestora. Totodată, specialistul se aşteaptă ca tranzacţiile de portofolii să fie de valori mai mici decât cele de anul trecut.

”Vedem că băncile au început să aibă experienţa în a negocia şi evalua mult mai realist posibilităţile de recuperare a propriilor creanţe în contextul actual de piaţă”. Surse din piaţă spun că deal-urile încheiate până acum în acest domeniu s-au făcut cu discount-uri cuprinse între 75% şi 90%.

Vânzări de bănci şi de portofolii de bănci

O altă tendinţă menţionată de specialiştii KPMG pe această piaţă se referă la tranzacţii bancare sau vânzări pe bucăţi ale băncilor comerciale, împărţite în active bune şi active rele conform rezoluţiei bancare.

„De asemenea, ne aşteptăm ca noi bănci să fie în discuţii avansate până la finalul anului pentru a schimba acţionarii sau pentru a face schimburi de active. Bineînţeles, aceste tranzacţii vor avea o componentă semnificativă de evaluare a creditelor neperformate”, a declarat Răzvan Nan.

Cel puţin băncile greceşti prezente pe piaţa din România va trebui să găsească soluţii, în condiţiile în care băncile mamă din Grecia au o situaţie incertă. Termenul de un an pentru vânzarea Băncii Româneşti a început deja să curgă, iar Piraeus Bank deja s-a anunţat a fi de vânzare, per total sau pe bucăţi.

Executările silite ale ipotecilor nu sunt o opţiune pentru recuperatorii de creanţe

Partea bună a acestor tranzacţii, a celor cu împrumuturi neperformante, este dată de faptul că executarea silită nu reprtezintă o soluţie pentru cumpărători. „Multe dintre creditele neperformate garantate cu ipoteci care sunt tranzacţionate nu ajung să fie executate silit, cumpărătorul fiind preocupat în principal de recuperarea cât mai bună a sumelor; astfel, multe din deal-uri se fac cu debitorii, şi nu se mai ajunge în faza executării silite”, precizează Răzvan Nan.

În piața din România au fost scoase la vânzare în cursul anului 2015 portofolii de credite neperformante de peste 5 miliarde de euro. Pe parcursul anului au existat o serie de tranzacții semnificative care nu s-au finalizat, acest lucru ducând la un scepticism al marilor investitori în a analiza astfel de active în România.

În cele din urmă, finalul anului a dus la o revenire a pieței prin anunțarea semnării unor tranzacții importante, în care KPMG a fost implicat în calitate de consultant, îmbunătăţind sentimentul cumpărătorilor de creanţe, spune compania. De asemenea, alte tranzacții sunt în curs de finalizare și semnare în primul trimestru din 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul mediu al unui hectar de teren arabil a ajuns anul trecut la 41.624 lei ( 8.414 euro) în România, fiind cu 4,8% mai scump decât anul anterior. Sunt zone unde terenul s-a scumpit însă și......
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Acțiunile Volkswagen au scăzut luni cu 3% la începutul tranzacțiilor, analiştii citand incertitudinea cu privire la ...
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf ...