Moody’s avertizează că ieşirea din UE ar fi un factor negativ pentru ratingul Marii Britanii

Agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat, marţi, că observă "riscuri negative clare" în cazul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) şi a reiterat că ratingul ţării ar putea fi retrogradat într-o astfel de eventualitate, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 07:22
Moody's avertizează că ieşirea din UE ar fi un factor negativ pentru ratingul Marii Britanii

Temerile Moody’s vin după un raport elaborat de consultanţii de la Oxford Economics care estimează că PIB-ul Regatului Unit ar putea scădea cu aproape 4% dacă va fi redusă migraţia în urma unui Brexit.

Premierul britanic, David Cameron, a lansat luna trecută campania pentru menţinerea ţării în UE, dar demersul se anunţă dificil. Există în continuare un număr important de alegători indecişi, dar şi un puternic curent eurosceptic în chiar rândurile partidului său conservator.

În prezent, Marea Britanie beneficiază de un rating cu o treaptă sub nivelul maxim „AAA”, cu perspectivă stabilă, dar Moody’s avertizează că un vot în favoarea ieşirii din UE ar putea duce la o perspectivă negativă a ratingului.

„Aceasta, deoarece noi credem că un Brexit ar duce la sporirea incertitudinilor, care vor afecta ritmul de creştere al economiei pe termen mediu. Există riscuri negative clare, în special dacă noile aranjamente vor provoca o întrerupere substanţială a comerţului sau a intrărilor de capital”, se arată în raportul Moody’s.

Impactul asupra asiguratorilor şi băncilor britanice va fi limitat, dacă ele nu se vor confrunta cu bariere în cazul operării în UE, apreciază Moody’s.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a avertizat recent că incertitudinile privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea întârzia deciziile de investiţii şi ar putea înrăutăţi ritmul de creştere al economiei.

În minuta şedinţei de politică monetară din martie se arată că „par să crească incertitudinile privind rezultatele referendumului privind rămânerea Marii Britanii în UE”.
„Aceste incertitudini au dus la deprecierea lirei sterline. De asemenea, ar putea întârzia deciziile de investiţii şi ar putea înrăutăţi ritmul de creştere al economiei”, se mai spune în document.

BoE se aşteaptă la o creştere a economiei Marii Britanii de 2,2% anul acesta şi de 2,3% anul viitor, în timp ce Guvernul de la Londra estimează un avans de 2% în 2016 şi de 2,2% în 2017.

În 23 iunie, cetăţenii Marii Britanii vor vota, prin referendum, dacă rămân sau nu în Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...