UniCredit: BNR ar trebui să amâne majorările dobânzii-cheie, chiar dacă ar putea îngusta coridorul

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să amâne majorările dobânzii-cheie, chiar dacă ar putea îngusta coridorul de facilitate din jurul dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, întrucât mecanismul de transmisie a politicii monetare este slăbit, în schimb fiind mai eficiente pentru temperarea creşterii creditării cerinţe prudenţiale mai stricte, consideră economiştii UniCredit Bank în raportul trimestrial, notează News.ro.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 15:08
UniCredit: BNR ar trebui să amâne majorările dobânzii-cheie, chiar dacă ar putea îngusta coridorul

BNR a revizuit în plus aşteptările de inflaţie în februarie, cu o prognoză pentru rata anuală de 3,4% la finele anului viitor, anticipând totodată o creştere a inflaţiei de bază la 4,3% până în decembrie 2017, cel mai înalt nivel din iunie 2011.

Pentru acest an, BNR se aşteaptă la o rată anuală a inflaţiei de 1,4%, potrivit prognozei din februarie, cu 0,3 puncte procentuale peste estimarea din noiembrie 2015.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isărescu, a semnalat ca ar putea înăspri politica monetară, pe fondul unui exces de cerere şi politicii fiscale laxe.

BNR a menţinut la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie dobânda de politică monetară la 1,75% şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută.

Economiştii UniCredit Bank consideră că banca centrală ar trebui să amâne deciziile de majorare a dobânzii-cheie, în timp ce ar putea îngusta coridorul de facilitate din jurul dobânzii de politică monetară cu un punct procentual.

Aceştia spun că mecanismul de transmisie a politicii monetare este slăbit, iar introducerea unor cerinţe prudenţiale mai stricte ar fi mai eficiente în temperarea creşterii creditării.

Totodată, dobânzile mai mari vor încetini conversia creditelor din valută în lei, dar nu şi creditele noi pentru consum, care depind mai grabă de disponibilitatea creditelor şi de sentimentul consumatorilor decât de costul creditării.

„Factorii care au stimulat în trecut creşterea consumului au început să se tempereze. Creditarea nouă încetineşte şi legea Dării în Plată ar putea înăspri condiţiile financiare”, se notează în raport.

Economiştii UniCredit adaugă că ritmul creşterii salariilor va încetini în absenţa unor majorărilor repetate ale salariului minim pe economie.

Un alt motiv pentru care banca centrală ar trebui să amâne decizia ar fi că preţurile activelor româneşti ar putea deveni mai volatile.

„Diferenţialul pozitiv al dobânzilor în raport cu zona euro presupune riscul unei accelerări a intrărilor de capital pe termen scurt. Mai mult, investitorii străini ar putea vinde din titlurile de stat româneşti deţinute dacă vor anticipa o aplatizare a curbei randamentelor prin creşterea randamentelor titlurilor de stat pe termen scurt”, se mai arată în analiză.

De asemenea, inflaţia importată redusă va tempera ritmul de creştere al preţurilor de consum.

Următoarea şedinţă CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc la 31 martie.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...