Preţul petrolului în scădere după atentatele de la Bruxelles

Cotaţia petrolului a scăzut marţi, după ce atentatele de la Bruxelles i-au determinat pe investitori să se îndrepte spre valori de refugiu precum aurul, iar Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a informat că Libia, ţară membră a OPEC, nu va participa la următoarea reuniune unde se va discuta o posibilă îngheţare a ofertei, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 16:13
Preţul petrolului în scădere după atentatele de la Bruxelles

Un număr de 34 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite în atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem şi din staţia de metrou Maelbeek, din capitala Belgiei, care au declanşat alerte de securitate în întreaga Europă.

În jurul orei 14,09 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent înregistra o scădere de 16 cenţi până la 41,38 dolari iar cotaţia barilului de ţiţei american cu livrare în luna mai era în scădere cu 39 de cenţi până la 41,13 dolari.

Scăderea de marţi vine după ce în ultimele şase săptămâni preţul petrolului a crescut cu aproape 50% atingând cel mai ridicat nivel din acest an, ceea ce i-a determinat pe mulţi dintre cei care mizau împotriva pieţei să-şi revizuiască poziţiile. ‘Nu aş fi surprins să văd că unii participanţi de pe piaţă spun că scumpirea preţului, de peste 30% în ultimele săptămâni, a fost una excesivă. Astfel că, pe termen scurt, nu ar fi surprinzător să vedem cum unii marchează profitul’, a declarat analistul Commerzbank, Eugen Weinberg.

Atât aurul cât şi obligaţiunile guvernamentale germane, percepute de investitori drept cele mai puţin riscante opţiuni în perioade de incertitudine geopolitică şi financiară, au înregistrat creşteri de preţuri. În schimb, acţiunile au fost supuse la presiuni ca urmare a scăderilor semnificative înregistrate în rândul titlurilor companiilor aeriene şi hoteliere după atentatele de la Bruxelles.

În plus, Libia a anunţat că nu va participa la reuniunea de la Doha de luna viitoare, unde OPEC şi alţi mari producători de petrol din afara cartelului intenţionează să ajungă la acord destinat menţinerii producţiei la nivelul din luna ianuarie. Iranul nu a confirmat deocamdată dacă va participa la reuniunea din luna aprilie însă oficialii de la Teheran au subliniat că vor să majoreze exporturile de ţiţei după eliminarea sancţiunilor internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...