Activitatea de listări publice iniţiale de la nivel global a scăzut semnificativ în primul trimestru al anului 2016, cu un total de 167 de oferte publice care au atras 12,1 miliarde de doalri, marcând cel mai scăzut nivel trimestrial înregistrat din 2009, cu o scădere de 39% a volumului şi de 70% a capitalului total atras, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, precizează raportul.
Cu oferte publice iniţiale foarte sensibile la volatilitatea pieţelor şi un sentiment economic general negativ, primul trimestru 2016 a fost caracterizat de o atitudine de expectativă şi de analiză a zonelor de business conexe, cu emitenţi care aşteaptă îmbunătăţirea condiţiilor de piaţă sau caută alternative la IPO, cum ar fi fuziunile şi achiziţiile, zonă care, deşi e departe de performanţele fantastice din 2015, pare a fi în formă mai bună decât cea a IPO, cu un declin mai puţin abrupt al activităţii.
Această abordare ‘aşteptăm să vedem ce se întâmplă’ este evidenţiată de prăbuşirea, la nivel global, a ponderii ofertelor publice iniţiale susţinute de fondurile private de capital şi de fondurile cu capital de risc (în scădere cu 80% în perioada T1 2015-T1 2016 după numărul de tranzacţii). De asemenea, listările din tehnologie au scăzut faţă de T1 2015 (cu 24% în T1 2016), în vreme ce în Statele Unite nu a existat nicio listare publică în acest sector în primul trimestru, firmele de tehnologie şi investitorii în pre-listări aşteptând o dată ulterioară pentru a-şi da seama de valoarea companiei în care se fac investiţiile de capital. În plus, scăderea de 70% a capitalului atras la nivel global în T1 2016 arată că dimensiunile tranzacţiilor sunt mai mici (dimensiunea medie a tranzacţiilor pe principalele pieţe globale e mai mică cu 30% faţă de anul trecut), iar companiile au vândut un număr mai mic de acţiuni, în speranţa unei oferte mai bune atunci când condiţiile de piaţă se vor îmbunătăţi.
‘În timp ce activitatea IPO de la nivel global a avut parte de un start extrem de lent, fuziunile şi achiziţiile sunt mult mai active, iar capitalul privat pare să aibă un an aglomerat în faţă, oferind alternative care se aliniază strategiilor ţintite pe mai multe domenii ale companiilor interesate. Probabil că nu a existat niciodată o perioadă mai interesantă sau mai provocatoare pentru a genera valoare. În climatul actual, atât companiile pregătite pentru IPO, cât şi investitorii potenţiali caută, de fapt, un refugiu în faţa vremurilor economice sumbre şi volatile, aşteptând o îmbunătăţire a perspectivelor. Acest fapt explică de ce au existat mai multe oferte amânate în primul trimestru al acestui an faţă de primul trimestru al anului trecut, de ce au scăzut dimensiunile tranzacţiilor şi de ce sponsorii financiari trag de timp în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de exit, fapt care întotdeauna indică cu certitudine faptul că aceşti sponsori cred că urmează vremuri mai bune’, a afirmat dr. Martin Steinbach, EY EMEIA IPO Leader.
London Main Market şi AIM au fost principalele pieţe din regiune pentru ofertele publice iniţiale în T1 2016. Cele două pieţe au concentrat 47% din listările de la nivel european şi au găzduit două din cele mai mari cinci emisiuni la nivel global în 2016, ca urmare a faptului că afacerile bine evaluate, adesea sprijinite de fonduri private de capital, continuă să atragă interesul investitorilor şi să furnizeze performanţe solide post-tranzacţie.
Analiza include toate tranzacţiile listate până la data de 11 martie, precum şi aşteptările EY legate de tranzacţiile care se vor încheia până la sfârşitul acestei luni. Datele sunt furnizate de Dealogic până la 11 martie 2016. Activitatea IPO din ianuarie 2016 până în martie 2016 se bazează pe ofertele publice listate până la data de 11 martie şi pe ofertele aşteptate până la sfârşitul lunii martie 2016. Datele legate de fuziuni şi achiziţii sunt furnizate de Dealogic până la data de 16 martie 2016.