Povestea poliţistului cu două facultăţi care rulează afaceri de 17 milioane de euro

Cinci tineri români care au intrat în afaceri în studenţie, profitând de ajutorul financiar al statului, au ajuns la afaceri cuprinse între cinci şi 10 milioane de lei fiecare. ECONOMICA.NET vă spune povestea lui Sergiu Gorban, un poliţist cu două facultăţi care rulează 17 milioane de euro pe an făcând comerţ cu cereale. 
Alina Stanciu - Dum, 27 mart. 2016, 21:01
Povestea poliţistului cu două facultăţi care rulează afaceri de 17 milioane de euro

Transylvania Invest SRL este potrivit, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), una dintre cele aproximativ 12.000 de companii înfiinţate după apariţia unui Hotărâri de Guvern prin care studenţii primeau anumite facilităţi fiscale pentru a porni un business. Este de fapt, a doua cea mai mare companie astfel înfiinţată după cifra de afaceri din 2014 chiar dacă, în realitate nu a beneficiat de prevederile HG-ului. „Într-un final nu ne-am mai încadrat în prevederile legii. Nu am beneficiat de sprijinul fiscal”, povesteşte Sergiu Gorban (36 de ani), iniţiatorul business-ului care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 17 milioane de euro. 

Poliţistul cu două facultăţi şi business în agricultură

Acum, Transylvania Invest SRL este unul dintre cei mai importanţi traderi de cereale din Verstul României, are 12 angajaţi, depozit de 5.000 de tone de cereale şi propria linie de cale ferată. Business-ul a pornit însă cu o maşină second hand cu care proprietarul, cel mai tânăr poliţist din Arad la nivelul anului 2000, se deplasa în jurul oraşului pentru a găsi terenuri agricole de vânzare.

„Am înfiinţat firma în 2006, la vârsta de 26 de ani. Arendam teren pentru investitorii din afara ţării. Practic, noi găseam locaţia şi făceam toate formalităţile legale pentru ca investitorii să poată face agricultură.  Primul proiect a fost realizat pentru o companie olandeză pentru care am arendat 2.000 de hectare. Au urmat o companie spaniolă pentru care am găsit 600 de hectare şi o alta a unor nemţi”, povesteşte Gorban pe care terenul îl tenta, dar nu a avut banii necesari pentru a face investiţii în nume propriu. „Nemţii au luat atunci terenul cu 1.300 de euro hectarul, iar acum preţul a ajuns la 10.000 de euro hectarul”, spune acesta. 

Un business pornit în vie

„Ideea mi-a venit dupa ce m-am întors din Italia de la cules de struguri. Proprietarul de acolo mi-a spus că vede potenţial în terenurile agricole din România, aşa că m-am întors acasă şi am început să analizez această piaţă. Am observat un potenţial enorm şi am făcut şi o tranzacţie pentru societatea italiană”, mai povesteşte antreprenorul care câştiga pe vremea aceea un comision de 50 de euro pentru fiecare hectar tranzacţionat. Toate acestea cu costuri minime. „Am investit ceva timp în marketing. Am postat nişte anunţuri pe internet, dar a fost gratis. Investiţia a fost în motorina de care aveam nevoie să ajung la potenţialii vânzători şi timp”, povesteşte Gorban, omul de afaceri – poliţist care a renunţat la profesia de bază de abia acum doi ani când afacerea sa ajunsese deja la aproximativ 11 milioane de euro. „La 19 ani, după ce am terminat Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Câmpina şi am intrat în Poliţie, eram cel mai tânăr poliţist din Arad. Am practicat această meserie, în paralel cu dezvoltarea afacerii, până în 2014”, mai spune Gorban care, în paralel cu şcoala de subofiţeri, a făcut şi Facultatea de Drept. „Nu voiam să fiu doar subofiţer. Voiam să cresc în grad şi de aceea am făcut Facultatea de Drept”, explică traderul care în ultimul an de Facultate a început-o pe a doua, Informatica, urmărind un paşaport spre alte ţări mai dezvoltate. „Nu prea îmi plăcea munca fizică, dar voiam să plec. Am crezut că făcând Informatica va fi mai uşor. După primul an de facultate mi-am dat însă seama că nu îmi place, dar am reuşit să o termin”, povesteşte Gorban, convins fiind că ultima Facultate absolvită nu l-a ajutat prea mult. „Nu am studii în agricultură, iar Informatica nu m-a ajutat aproape deloc în afaceri. Exceptând faptul că am devenit mai organizat la birou şi că sunt familiarizat şi îmi place tehnologia pe care o folosesc în afaceri”, mai spune acesta.

Criza i-a schimbat traseul în business

Încă de la început Gorban a înţeles că intermedierea tranzacţiilor cu teren agricol nu poate fi un business pe termen lung. O nouă oportunitate a venit însă de abia în 2010, în plină criză financiară, iar primul client a fost tot compania olandeză cu care şi-a început arădeanul activitatea antreprenorială. „La momentul 2006, agricultorii de abia intraseră în posesia terenurilor confiscate de stat şi nu prea ştiau ce să facă cu ele. Era simplu să găseşte un teren de vânzare. Acum nu mai este aşa. Terenurile nu se mai vând ca înainte. În 2008, când a început criza economică, activitatea de intermediere nu a mai mers, apetitul străinilor pentru terenurile româneşti a scăzut, băncile nu mai dădeau credite şi a trebuit să mă gândesc la un alt business. Astfel, doi ani mai târziu, la finele lui 2010, am început comerţul cu cereale”, explică proprietarul Transylvania Invest.

Acesta spune că a pornit acest al doilea business profitând de o conjunctură. „Investitorul olandez pentru care cumpărasem cele 2.000 de hectare a avut o problemă cu porumbul pe care l-a vândut. Nu şi-a primit banii. Eu eram în căutarea unei noi afaceri aşa că am decis să mă ocup eu de vânzarea cerealelor produse de el. Pentru început, am căutat să văd ce se poate face cu acest porumb, pentru că nu ştiam nimic despre cereale”, mai spune Gorban care, la prima tranzacţie a învăţat şi cea mai importantă lecţie: o companie mare nu este neapărat şi solvabilă. 

De la un birou second hand la hală de mii de tone şi linie de tren proprie

Lecţia învaţată îi foloseşte şi acum, susţine antreprenorul, care a crescut rapid şi „sănătos” evitând riscurile inutile. În 2011, la câteva luni de la demararea afacererii, şi-a angajat primul om alături de care făcea trading dintr-un birou „second-hand”. ” Cu investiţiile am fost cumpătat. Am căutat să investesc cât mai puţin şi să am un randament cât mai bun”, îşi devoalează arădeanul secretul.

Prima şi singura investiţie majoră a fostului poliţist, în valoare de aproximativ 500.000 de euro, s-a materializat în 2014 când a cumpărat teren şi a construit o hală de depozitare de 5.000 de tone  în localitatea Vladimirescu din judeţul Arad. „Momentan nu vrem mai multe investiţii, pentru că planul nostru este de a capitaliza societatea. Ce avem ne este de ajuns pentru dezvoltarea societăţii, mai ales că ne-a crescut aria de acoperire”, a declarat pentru ECONOMICA.NET patronul Transylvania Invest SRL care a ajuns la un rulaj de 100.000 de tone de cereale pe an pe care le vinde atât celor mai mari procesatori de cereale din ţară cât şi la export. Compania are deja 12 angajaţi.

Secretul succesului

În cifre, succesul lui Gorban în afaceri se poate observa cu uşurinţă: cifra de afaceri i-a crescut constant – de la 4 milioane de euro în 2011, la 7 milioane de euro în 2012, 9 milioane de euro în 2013, 11 milioane de euro în 2014 şi 17 milioane de euro în 2015. Anul acesta, a rulat deja 3 milioane de euro şi mizează pe faptul că va depăşi cifra de afaceri din 2015. „Şi un leu în plus dacă fac este important pentru mine. Noi am acceptat să lucrăm şi pe marje mai mici pentru a avea o siguranţă a abusiness-ului şi o continuitate. De aceea am crescut, pentru că am căutat să rulăm cât mai mult, chiar pe marje mai mici, dar cu profit”, explică antreprenorul pentru care acest business este unul de viitor, dar cu profituri în scădere. „Business-ul şi piaţa merg, dar trebuie să fii foarte atent. La început marjele erau cel puţin duble faţă de cât sunt acum. De asemenea, trebuie să ne adaptăm în permanenţă pentru că poza se schimbă de la un an la altul. Trebuie să munceşti pentru a deschide în permanenţă pieţe noi, să te adaptezi nevoilor procesatorilor şi să fii activ”, mai spune Gorban care îşi foloseşte de fiecare dată vigilenţa de poliţist pentru a limita riscurile. „Trebuie să fii foarte atent la risc şi de aceea noi lucrăm cu asigurări comerciale. Ne ascultăm compania de asigurări de fiecare dată”, explică acesta.

Sfaturi pentru alţi antreprenori

„În primul rând, trebuie să fii serios. Încrederea transmisă este cel mai important lucru. Apoi, trebuie să fii întotdeauna atent la riscuri – oricând poţi livra marfa fără să primeşti banii, de aceea noi avem asigurare comercială şi ascultăm de sfaturile companiei de asigurări. De asemenea, trebuie să fii mereu atent să nu decapitalizezi firma, să gestionezi bine costurile, să fii atent la cum fluctuează costurile fixe”, crede antreprenorul. 

ECONOMICA.NET va publica în continuare poveştile de business ale antreprenorilor-studenţi care au reuşit să obţină cele mai mari cifre de afaceri în 2014, potrivit unui clasament realizat cu sprijinul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Greceanu, director general BAAR, a fost primul român ales ca președinte al Consiliului Birourilor Carte Verde (COB)
Sorin Greceanu, director general BAAR, a fost primul român ales ca președinte al Consiliului Birourilor Carte Verde (COB)
În premieră un român va ocupa cea mai înaltă funcție a unui organism internațional care coordonează sistemul de asigurări de răspundere civilă auto. Sorin Greceanu, Director General al......
Succes la prima licitație CfD din istoria României: s-au calificat capacități de 1.096 MW în eolian și 432 MW în fotovoltaic. Prețurile au fost de 65, respectiv 51 de euro/MWh
Succes la prima licitație CfD din istoria României: s-au calificat capacități de 1.096 MW în eolian și 432 MW în fotovoltaic. ...
Evaluarea ofertelor financiare depuse de participanți la prima licitație a Contractelor pentru Diferență (CFD) s-a încheiat ...
Germania face apel la Israel să renunţe la planul de extindere a coloniilor în Înălţimile Golan anexate
Germania face apel la Israel să renunţe la planul de extindere a coloniilor în Înălţimile Golan anexate
Germania a făcut apel luni la guvernul israelian să renunţe la proiectul ce vizează dublarea populaţiei în partea Înălţimilor ...
Daniel Suciu: Matematica parlamentară din 21 decembrie permite o majoritate atât cu USR, cât şi fără USR
Daniel Suciu: Matematica parlamentară din 21 decembrie permite o majoritate atât cu USR, cât şi fără USR
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu, a susţinut, luni, că "matematica parlamentară" care ...