Achitarea datoriei RATB către ANAF, supusă astăzi votului CGMB

Consiliul General al Municipiului Bucureşti ar urma să se pronunţe, în şedinţa de vineri, asupra unui proiect de hotărâre privind aprobarea plăţii către ANAF a peste 126 de milioane de lei, reprezentând suma din TVA aferentă gratuităţilor la transportul în comun.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 07:59
Achitarea datoriei RATB către ANAF, supusă astăzi votului CGMB

‘RATB este o instituţie aflată în subordinea directă a Consiliului General. CGMB, care administrează, până la urmă, această Regie, a decis să achite o datorie către ANAF, datorie generată de prostul management al RATB din anii trecuţi’, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim.

El a arătat că cei din conducerea RATB trebuie să îşi asume în ultimă instanţă consecinţele managementului instituţiei.

‘La sfârşitul anului trecut, conducerea RATB trebuia să dimensioneze bugetul necesar pentru buna funcţionare a Regiei în anul 2016. Au avut şansa să o facă la dezbaterea pentru bugetul municipiului Bucureşti, de la sfârşitul lunii februarie. Astăzi, când sunt puşi în faţa situaţiei de a achita o datorie către ANAF, în valoare de 120 de milioane de lei, invocă lipsa fondurilor. Eroarea de management la RATB nu poate fi decontată de Primăria Municipiului Bucureşti’, a spus el.

În contextul în care o întrebare din partea presei a evidenţiat că introducerea gratuităţilor pentru pensionari la transportul în comun a fost dorinţa PMB, Ichim a replicat că RATB trebuie să îşi dimensioneze bugetul în funcţie de aceste realităţi.

‘Există multiple variante de a dimensiona corect cheltuielile şi estimările de cheltuieli pentru un an. Dacă acestea nu s-au făcut este vina celor care au realizat managementul Regiei’, a adăugat reprezentantul PMB.

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de vineri figurează proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii la ANAF a sumei din TVA aferentă gratuităţii la transportul în comun, pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 4/2016 de aprobare a OUG nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale.

Conform proiectului, se aprobă plata de către RATB la ANAF a sumei de 126.194.331 lei, în contul TVA datorată pentru gratuităţi, stabilită suplimentar de ANAF şi confirmată prin sentinţa civilă a Curţii de Apel Bucureşti, în valoare totală de 237.012.571 lei.

RATB va face plata în termenii şi condiţiile stabilite de OUG 44/2015 astfel: 86.995.331 lei până la 31 martie 2016 şi diferenţa de 39.199.000 lei în intervalul 1 aprilie – 30 iunie, dar nu mai târziu de această dată.

Proiectul mai prevede că RATB va cuprinde suma în bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) pe anul 2016 la partea cheltuieli. De asemenea, subvenţia de la bugetul local pentru activitatea de transport înscrisă în BVC pe anul 2016 al RATB nu poate fi mai mare decât subvenţia aprobată prin HCGMB 32/2016, în cuantum de 515 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri. Motivul? Rusia va stopa livrările de azi
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut vineri, după ce OMV AG a anunţat că Rusia va stopa livrările de sâmbătă, transmite Bloomberg....
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Mișcări negative pe piața auto. GM concediază 1.000 de oameni, Northvolt, aproape de insolvență
Schimbările din piața auto au adus multe vești neplăcute pentru toți membrii săi, fie ca sunt producători, fie ca ...
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă ...
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...