„Românii nu sunt fricoşi când vine vorba de călătorii. Da, reacţia imediată după tragediile care au marcat Europa în ultimele luni, inclusiv cea de la Bruxelles de săptămâna aceasta, este de îngrijorare. Însă, în contextul în care informaţiile din partea formatorilor de opinie şi a autorităţilor sunt transparente şi actualizate în permanenţă, viaţa îşi reia cursul normal, iar odată ce valul de şoc trece, românii revin la plăcerea de a descoperi noi destinaţii”, a afirmat Vişan, care deţine şi funcţia de director general al celei mai mari agenţii de turism online, Paravion.ro.
El a amintit că românii au început relativ recent să-şi permită câte două-trei vacanţe pe an în străinătate, odată cu creşterea nivelului de trai, a consumului, dar şi a noii generaţii de turişti, care sunt tineri, curioşi, „digitali”, cu venituri medii şi peste medie şi privesc călătoriile ca pe un adevărat stil de viaţă.
Vişan apreciază că această generaţie de turişti, foarte informată şi ancorată la valori occidentale, nu va renunţa la un stil de viaţă din teamă, însă va fi precaută, va pune întrebări şi va decanta informaţiile. Cel mult, va amâna destinaţia pe care doreşte să o viziteze până va fi 100% sigură de ea.
„Iar dacă ne raportăm strict la această perioadă grea pentru Europa, observăm în România o nouă tipologie de turist, care profită de preţurile reduse ale destinaţiilor cu potenţial de risc, pentru a călători la costuri mult mai mici. Cei care poate înainte nu luau în calcul un city break la Paris, pentru că era scump, profită de reducerile hotelierilor, ale companiilor aeriene şi agenţiilor. Consideră ca au la dispoziţie o super ofertă, pe care nu vor să o rateze. Privind la datele din piaţă, la reacţiile clienţilor noştri şi la cum vindem, 2016 se arată foarte bun pentru outgoing”, a precizat preşedintele interimar al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Turiştii nu vor călători spre destinaţiile respective la o zi după o tragedie, dar nici nu le vor tăia definitiv de pe listă, pentru că cei care s-au obişnuit să îşi petreacă vacanţa în destinaţii externe vor alege tot un pachet în străinătate.
Vişan a subliniat că pe pieţele mari, cu un volum ridicat de turişti, se resimt anumite scăderi, care se vor menţine probabil o perioadă, însă destinaţiile celebre de city-break vor continua să atragă vizitatori.
„Parisul este, poate, cel mai bun exemplu al unei capitale care a trecut printr-un eveniment tragic, însă, fiind prin excelenţă o destinaţie turistică, ajutat şi de hotelieri, operatori de zbori şi agenţii care au repliat preţurile, nu a pierdut vizitatorii. În continuare, Parisul conduce în topul destinaţiilor europene de city-break, urmat de Londra, Madrid, Viena, Roma şi Praga”, a adăugat Vişan.
În ceea ce priveşte efectul imediat al unor atentate asupra companiilor aviatice, preşedintele ANAT spune că societăţile aeriene au simţit un impact în vânzările directe. Astfel, imediat după atentantul din Bruxelles, călătorii au trimis imediat cereri de rerutare şi anulare.
„Imediat după evenimentele din 22 martie, era normal ca fluxul de turişti să înregistreze o scădere în zona de proximitate a Bruxelles-ului. Probabil vom simţi această micşorare de 15%-20% a volumului de turişti români în Europa pentru încă maxim o săptămână, până se va reduce din impactul psihologic”, apreciază şeful interimar al autorităţii.