TTIP: Romania, ramasa momentan pe-afara, cu alimente si bauturi importante, la negocierile UE-SUA pe marele acord care va decide economia mondiala – Hotnews. Romania figureaza momentan doar cu doua produse agro-alimentare traditionale in lista propusa de negociatorii Comisiei Europene omologilor americani, privind protejarea bauturilor si alimentelor cu indicatie geografica pe piata americana si europeana. Lista de propuneri europeana, din care acum lipsesc importante marci traditionale romanesti, face parte din negocierile pentru viitorul Partneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), acord comercial si de liber schimb care ar urma sa traseze practic standardele comerciale si investitionale la nivel mondial, avand in vedere dimensiunile si greutatea celor doua piete care urmeaza sa se uneasca.
Comitet pentru evitarea crizelor financiare – DIGI24. Preşedintele Klaus Iohannis are în vârful stiloului o lege care trebuie să ferească România de crize financiare. Un comitet special, condus de guvernatorul Băncii Naţionale, va analiza evenimentele şi va dicta Guvernului ce să facă pentru evitarea dezechilibrelor. Executivul nu se poate împotrivi şi nicio altă autoritate din ţară nu poate să se amestece în activitatea comitetului.
Vânzările de camioane cresc de două ori mai repede decât piaţa – ZF. Vânzările de vehicule comerciale, cele utilizate la transportul de bunuri, au crescut cu 43%, la aproape 3.200 de unităţi în primele două luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, un ritm dublu faţă de cel al pieţei auto, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Segmentul a fost şi anul trecut printre cele mai dinamice din auto şi este un indicator privind mersul economiei şi investiţiile companiilor deşi infrastructura proastă continuă să fie principala problemă a transportatorilor.
Economiștii explică de ce BNR are mâinile legate în fața expansiunii monetare din Vest – Profit. Banca Națională a României nu poate să o ia pe contrasens și să întărească politica monetară, când marile bănci centrale, mai ales Banca Centrală Europeană, fac relaxare cantitativă, explică economiștii români. BNR se confruntă cu o creștere a consumului, ce pune presiune pe inflație, și cu un avans rapid al creditării, care duce la creșterea consumului, dar o creștere a dobânzilor n-ar face decât să genereze volatilitate și să nu rezolve nicio problemă, opinează unii dintre economiști.
La un an după preluarea Starbucks în România. Cel care a fondat unul dintre cele mai puternice grupuri de restaurante din Europa a venit la Bucureşti pentru alte ţinte – ZF. Henry McGovern a pus în 1993 bazele grupului AmRest cu sediul în Polonia, cu afaceri de circa 800 mil. euro anul trecut şi peste 900 de restaurante şi cafenele sub mai multe branduri.