„Legea a fost adoptată pe baza principiului majorităţii, cu votul a 169 de deputaţi dintre cei 276 prezenţi”, a declarat preşedintele şedinţei parlamentare, Tassos Kourakis.
Cei mai mulţi dintre deputaţii majorităţii guvernamentale, care îi include pe cei din partidul de stânga Syriza şi cei din dreapta pro-suveranitate Anel, precum şi deputaţi din cele două partide de opoziţie, Pasok (socialist) şi Potami (centrist), au votat în favoarea textului.
Principalul partid de opoziţie, Noua Dreaptă, a votat împotriva principiului legii, însă în favoarea dispoziţiilor ce se referă la aplicarea acordului UE-Turcia. Partidul comunist şi cel neonazist Zori Aurii au votat împotrivă.
Textul, care numără 100 de pagini şi 87 de articole, a fost adoptat în procedură de urgenţă, la trei zile după prima retrimitere în Turcia, luni, a unor migranţi sosiţi în Grecia după 20 martie, dată la care acordul a început să fie pus în aplicare.
Acesta prevede retrimiterea de migranţi din Grecia spre Turcia, inclusiv a unor solicitanţi de azil sirieni, în schimbul „reinstalării” în UE, dinspre Turcia, a câte unui sirian pentru fiecare compatriot retrimis, în limita maximă de 72.000 de locuri.
Obiectivul legii este să introducă în legislaţia greacă o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, retrimiterea de migranţi spre o ţară terţă, în special Turcia. Legea prevede, de asemenea, întărirea serviciilor de azil, care trebuie să gestioneze cererile din partea a mii de migranţi sosiţi pe insulele greceşti după 20 martie, dar şi ale celor care au fost blocaţi în Grecia înainte de această dată, din cauza închiderii frontierelor de către numeroase ţări europene.
Grecia găzduieşte în prezent pe teritoriul său peste 52.000 de migranţi.