Arieratele primăriilor au crescut cu 21% în primele două luni ale anului

Arieratele autorităţilor locale din România, care includ datoriile neplătite cu scadenţa depăşită cu peste 90 de zile, au ajuns la 88,4 milioane lei (19,8 milioane euro) la finalul lunii februarie, în creştere cu 21% faţă de finalul anului trecut, cele mai mari sume fiind înregistrate de către autorităţile din Suceava, Mangalia, 1 Decembrie şi sectoarele 6 şi 5 din Capitală, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor.
Economica.net - Dum, 03 apr. 2016, 13:30
Arieratele primăriilor au crescut cu 21% în primele două luni ale anului

La finalul anului trecut, arieratele unităţilor administrativ-teritoriale din România erau de 72,9 milioane lei. 

Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când arieratele autorităţilor locale însumau 154,1 milioane lei, sumele neachitate la scadenţă au fost cu 43% mai mici la finalul lunii februarie 2016.

Autorităţile locale ale municipiului Suceava aveau cele mai mari arierate la 29 februarie, de 6,8 milioane lei, urmate de cele din Sectorul 6 al Capitalei, cu datorii neachitate la scadenţă de 5,9 milioane lei, Mangalia – 5,55 milioane lei, 1 Decembrie (Ilfov) – 4,4 milioane lei, Sectorul 5 – 4,3 milioane lei şi Buzău – 3,2 milioane lei.

Aceste autorităţi locale au, cumulat, două treimi din arieratele înregistrate la nivel naţional. 

Din arieratele totale ale autorităţilor locale de la finalul lunii februarie, 86,1 milioane lei erau către furnizori comerciali. Din aceste arierate, 53,9 milioane lei reprezintă datorii cu scadenţa depăşită cu peste 90 de zile, 23,6 milioane lei – cu peste 120 de zile, iar datorii de 8,6 milioane lei aveau scadenţa depăşită cu peste 360 de zile.

Citeşte şi: Oraşele din România cu cele mai mari datorii

O sumă mult mai redusă, de 1,1 milioane de lei, reprezintă împrumuturi nerambursate la scadenţă, restul fiind dobânzi restante şi arierate faţă de alte entităţi, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. 

La finalul anului 2015, datoriile tuturor oraşelor reşedinţă de judeţ din România se ridicau la circa 11 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului de Finanţe.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...